Solenergi | 27 apr 2023

Reningsverk får solceller

Tjörns reningsverk kommer att förses med solceller, totalt 1 550 kvadratmeter paneler som förväntas producera närmare 290 000 kilowattimmar årligen.

Reningsverk får solceller
Tjörns reningsverk kommer att få solceller i ett samarbete mellan kommunen och OKQ( Sunday. Foto: OKQ8 Sunday

Reningsverk har ofta en mycket hög elförbrukning eftersom de drivs av ett stort antal eldrivna pumpar och kompressorer. När elpriserna började skjuta i höjden förra hösten såg Tjörns kommun ett scenario där VA-taxan, som helt och hållet finansierar VA-verksamheten, på sikt skulle kunna öka drastiskt om inget gjordes.

– Vi valde att investera i solceller och grön energi av flera skäl, dels är det en långsiktigt bra lösning som kommer att vara avskriven på bara nio år, dels ligger det helt i linje med Tjörn kommuns hållbarhetsprofilering, säger Oscar Larsson som är projektledare på planeringsenheten Vatten och avlopp, Tjörns kommun.

Reningsverken finns i totalt fyra byggnader och de stora platta taken och väderstrecken lämpar sig utmärkt för just solpaneler och gör det möjligt att få ut maximal totaleffekt. Det innebär att Tjörns kommuns VA-avdelning kommer att spara cirka 15–20 procent av den totala elkostnaden årligen.

Tjörns kommun har inlett samarbete med OKQ8:s affärsområde Sunday kring installationen. Totalt installeras 1550 kvadratmeter paneler på fyra tak som tillsammans förväntas producera nära 290 000 kWh årligen. Det motsvarar årsförbrukningen för omkring 15 villor som värms upp med direktverkande el, eller att köra 35 varv runt jorden med elbil.

– Vi är stolta över samarbetet med Tjörns kommun och att få möjlighet att bidra till deras omställning och att minska deras elkostnader genom att installera solenergi, säger Linda Barkman, Affärsområdeschef på OKQ8 SunDay.

 

 

Källa: OKQ8 Sunday

Publicerad 27 april 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.