Rekordhögt söktryck på energirådgivning
Energi- och klimatrådgivarna i landets kommuner har bråda dagar. Under 2022 har antalet rådgivningar i det närmaste fördubblats. Solceller och värmepumpar är de vanligaste frågorna.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen, EKR, finns i hela landet och finansieras med stöd av Energimyndigheten. Den erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning på energiområdet till hushåll, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.
– Det är ett kvitto på att energi- och klimatrådgivningen är ett viktigt stöd både hos sina målgrupper och för vårt arbete med att ställa om till ett robust och hållbart energisystem, säger Annika Nilsson, programansvarig för EKR på Energimyndigheten.
Rådgivningen har också gett effekt. Nio av tio rådsökande anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem.
– Vi märker att alla sorters energifrågor är mer intressanta än tidigare – för många fler. Intresset hänger förstås till stor del ihop med att elen blivit dyrare. Men oavsett anledning till intresset så blir nyttan med energieffektiviseringarna som görs bestående, säger Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare för Huddinge, Haninge, Tyresö, Salem och Nynäshamn.
Under 2022 har energi- och klimatrådgivarna gjort särskilda insatser för laddfordon och energieffektivisering i byggnader, vilket är två ämnen som Energimyndigheten bedömer vara prioriterade områden i energiomställningen.