VÄRMEPUMPAR | 25 nov 2015

Onödigt dyra reparationer av värmepumpar kostar landets villaägare stora pengar

Värmepumpen är idag det vanligaste sättet att värma upp villan – en både ekonomisk och miljövänlig lösning under förutsättning att den fungerar. Folksam presenterar idag ny statistik som visar att överdrivna reparationskostnader kostar landets villaägare mångmiljonbelopp. Om man inte är vaksam kan man dessutom riskera att begå miljöbrott i samband med reparation.

Totalt finns cirka 1,3 miljoner värmepumpar installerade i landet. För en husägare finns det få saker som är så påfrestande som att plötsligt inse att det inte finns någon värme i huset. Att få tag på någon som på ett professionellt sätt kan felsöka och reparera anläggningen till en rimlig kostnad och inom rimlig tid kan vara en djungel.

– Frågan om vilken värmepump man ska välja och hur en reparation ska gå till engagerar många av våra kunder, det märker vi inte minst på alla samtal vi får. Därför har vi granskat de värmepumpar som finns på marknaden och även granskat vår skadestatistik, för att hjälpa rådvilla husägare till bättre köp och så att de vet hur de ska agera om värmepumpen går sönder, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist Folksam.

Folksam har tagit fram skadestatistik på värmepumpar sedan 1999 och genom åren har antalet skador ökat stadigt. Men den färska statistiken för 2014, cirka 5 200 anmälda värmepumpsskador, visar att skadorna minskat. Ett glädjande trendbrott som kan ha flera orsaker, till exempel längre garantitider från tillverkarna och förbättrad kvalitet, men också att vintern var ovanligt mild 2014.

Folksam har även gjort en djupare granskning av de skadekontroller som genomförs av försäkringsbolag för att säkra att kostnaderna är rimliga i förhållande till skada, och här ser det inte lika ljust ut. Av cirka 50 skadekontroller med ett sammanlagt skadevärde på 3,6 miljoner kronor enligt förslag från reparatören, visade det sig att kostnaden för reparationerna istället var 1,42 miljoner kronor. En skillnad på hela 60 procent.

– Det är rent ut sagt skrämmande. Med en så stor minskning av reparationskostnad efter skadekontroll kan man misstänka att reparatörer väljer att både överdebitera och hitta på skador. Dessutom ser vi i flera fall att både konsumenter och reparatörer begår miljöbrott i samband med reparationer, då det idag är lagkrav på certifiering vid handhavande av gas i värmepump. Men om man följer våra reparationsråd så kan man undvika dessa fällor, säger Robert Öhrner.

Publicerad 25 november 2015

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.