sabotage | 3 feb

Omfattande vattenskador efter sabotage på skola

I mitten av december drabbades Sjöängen i Askersund av omfattande vattenskador, sedan ett handfat och en toalett proppats igen med toapapper och vattnet runnit under en hel natt.

Omfattande vattenskador efter sabotage på skola
Sjöängen i Askersund, med bland annat skola, konsthall och bibliotek, har drabbats av omfattande vattenskador efter ett sabotage. Foto: Pavel Koubek

Sjöängen stod klart 2016 och inrymmer skola, bibliotek, konsthall, kulturskola och evenemangsverksamhet samt ungdomsgård, kök och matsal. I mitten av december drabbades fastigheten av skadegörelse som fick omfattande konsekvenser, framförallt för fastighetsägaren men också för de olika verksamheter som nyttjar lokalerna.

Det som hände var att någon eller några har fyllt igen en wc-stol och ett handfat med toalettpapper och satt på vattnet. Det rann en hel natt och orsakade vattenskador på tre våningsplan.

Daniel Eriksson, ansvarig för kultur, evenemang och fritid på Askersunds kommun. Foto: Askersunds kommun

– Saneringsarbetet gick på högvarv hela jullovet, säger förvaltningschef Daniel Eriksson, ansvarig för kultur, evenemang och fritid.

En saneringsfirma har sågat upp väggarna för att ta ut det blöta materialet och ersätta med torrt material och nya gipsskivor och parallellt har elektriker, och vvs:are jobbat på sitt håll. För närvarande pågår arbete med att såga upp golv på 30 centimeters avstånd från väggarna och med hjälp av fläktar och avfuktare torka de skadade ytorna och förhindra att limningen ruttnar.

Det är framförallt korridorer, personalutrymmen och mötesrum som skadats. Innan man visste omfattningen av skadorna valde skolverksamheten att ta jullov en vecka tidigare än planerat. Det gör att vårterminen kommer att förlängas med en vecka för eleverna.

Biblioteket har klarat sig, precis som de flesta undervisningslokaler i skoldelen. Värre är det med konsthallen som kommer behöva stänga i februari för sanering. Konstverken i konsthallen klarade sig utan skador, däremot skadades några andra konstverk som vid tillfället fanns i en administrativ korridor under en pågående inventering.

– Ytterligare några konstverk stod i vatten men klarade sig med enbart skador på ramarna, berättar Daniel Eriksson.

Samtidigt som sanering och återställning pågår tittar kommunen på tekniska lösningar för att förebygga liknande skador i framtiden. Vilken lösning som kommer användas är ännu inte bestämt.

Händelsen är polisanmäld, men utredningen är nedlagd.

Publicerad 3 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.