Olika BBR-tolkning skapar frustration

Vad är fastighets- respektive verksamhetsenergi? Olika syn på saken i olika kommuner ställer till det vid energiberäkning av komplexa byggnader, som hotell. Med kategorisering av energislag och byggnader skulle man kunna komma åt problemet. Det menar Max Tillberg, inneklimatexpert hos Bengt Dahlgren.

Max Tillberg är en frustrerad inneklimatexpert hos Bengt Dahlgren i Göteborg. Det som frustrerar är i korthet det enligt honom motsägelsefulla regelverket för energiberäkning som BBR utgör. I kombination med att kommuner inte klarar att ta likvärdiga beslut, gör det att samma beräkningar inte tolkas lika i alla kommuner. I sitt arbete som beräkningsingenjör hos Bengt Dahlgren i Göteborg har han gjort energiberäkningar i ett antal stora projekt, bland annat hotell och andra komplexa byggnader. Det är i den rollen som han stött på problemen med BBR och de kommunala tolkningarna av nämnda skrift.
– I en kommun kan byggnadsnämnden besluta att allt varmvatten ska ingå i hotellets verksamhetsenergi, medan i grannkommunen ska det räknas in i fastighetens energianvändning. Effekten av ett sådant resonemang kan skilja på 30 procent av den specifika energianvändningen och kan avgöra om fastigheten klarar BBR-kraven.

Samtidigt är han väl medveten om att hotell är extrema miljöer, jämfört med exempelvis bostäder men även kontor.
– Det finns egentligen fyra faktorer som utmärker hotell energimässigt. Det ena är att rummen antingen är belagda eller inte. Det finns liksom inget mellanläge. Man brukar utforma vvs-systemet så att det kan gå att stänga av hela delar vid lågsäsong i moderna hotell. Den andra punkten är att jämfört med kontor är beläggningen hög. Ett kontor kanske har en beläggning på 50 till 60 procent, medan hotell alltid strävar efter en hundraprocentig beläggning. Det ställer naturligtvis högre krav på de tekniska systemen. Persontätheten är också högre än på kontor, samt att det går åt en herrans massa vatten på hotell, i synnerhet på morgnar.
Till det kommer att moderna hotell gärna utformas som skyskrapor, vilket gör dem utsatta för stora vindlaster.

Problemen handlar inte bara om att BBR är otydlig när det gäller hur man ska tolka vad som är fastighets- respektive verksamhetsenergi. Även andra system som man använder, exempelvis certifieringssystem som Leed, kan ställa till det.
– Vi var inblandade i ett stort hotellprojekt som skulle klassas enligt det internationella klassningssystemet Leed. Hotellet definieras av BBR som en lokalbyggnad, men enligt Leed som bostad. Nu är det så att Leedkraven för bostäder är lägre än för kontor och hotell, vilket gjorde det enkelt att få många poäng enligt den standarden, säger Max Tillberg.

Branschen får underkänt
Han tycker generellt att hotellbranschen kan lära sig mer i energifrågorna.
– De kan allt om uthyrningsgrad och liknande, men är mycket sämre på förutsättningarna för en ekonomisk drift av hotellen.
Vilka tekniska lösningar man väljer styrs också av brukarbeteendet.
– Ska man använda radiatorsystem, eller styra klimatet med tilluften? Naturligtvis är radiatorer bättre eftersom de har bättre värmeavgivningsförmåga samtidigt som folk inte tycker om luftvärme. Å andra sidan har hotell ofta stora gardiner för insynsskydd som när de är fördragna kraftigt försämrar värmestrålningen från radiatorerna.

Skillnad mellan kommuner
Enligt Max Tillberg projekteras moderna hotell för en specifik energianvändning på mellan 80 och100 kWh per kvadratmeter och år, inklusive påslaget för ventilation, som man kan göra för lokalbyggnader. Verksamhetsenergin är ungefär lika stor. När det gäller möjligheten att tillämpa ventilationstillägget i BBR menar han att det skiljer mellan kommuner vad som ska gälla för hotell. I grunden är det ju ett tillägg för hygienrumsflöde, men ibland blandar man in både ventilation för värme och komfortkyla. Dessutom fokuserar vissa kommuner på det högsta flödet, medan andra tittar på medelflödet, vilket gör att man kommer till olika slutsatser kring fastighetens energianvändning. Om man räknar på det högsta flödet kommer den tillåtna energinavändningen att bli högre än om man räknar med medelflödet.

Samtidigt är hotellen fulla med teknik som han menar kanske inte alltid behövs, eller är kostsam i längden.
– I ett hotellprojekt diskuterade vi om det behövdes behovsstyrning på rumsnivå. Det visade sig att underhållskostnaderna av dessa hundratals spjäll varje år var större än vinsten med behovsstyrning. Vi tog till slut bort den typen av rumsstyrning men styr rumstemperatur efter obokat, bokat och närvaro.
Norge och Danmark ställer krav på verksamhetsenergin, till skillnad från Sverige.
– Det finns i dag inga krav på att den energi som används inom verksamheten, vilket även gäller belysning och apparater. I våra grannländer är situationen helt annorlunda. I Danmark och Norge ställs krav på belysning och i Norge ställs krav på apparater och solskydd.
Han menar också att det finns en motsägelse i det sätt som Boverket resonerar, nämligen att man inte kan reglera exempelvis elanvändningen hemma hos folk.
– Samtidigt styr ju BBR mot en begränsning av energianvändningen för varmvatten, vilket faktiskt påverkar hur mycket människor får duscha.

Säkerställa krav
Även om en av hans uppgifter är att utföra energiberäkningar, menar han att det behövs någon fristående kontrollant, som i samband med bygganmälan granskar dessa beräkningar.
– Såvitt jag vet har det aldrig utdelats någon sanktion för en byggnad som har en för hög energianvändning i förhållande till de beräknade värdena. Det borde faktiskt åligga kommunerna att granska dessa utvärderingar och utvärdera om de är realistiska eller inte. Som det nu är kan man i princip strunta i energikraven utan att det finns någon risk för sanktioner.
– Det är ju oerhört viktigt att man har en tydlig ansvarsfördelning, så att inte den som gör beräkningarna kontrollerar sig själv. Den som gör beräkningar ska ju samla in uppgifter från byggkonstruktören, arkitekten, vvs- och elkonsulten och byggherren, för att sedan sammanställa uppgifterna. Är det vvs-konstruktören som gör energiberäkningen gäller det att hålla isär sin roll som energisamordnare/ energiberäknare och vvs-konstruktör.
Han menar också att det behövs mer mätningar när huset tagits i bruk för att särskilja de olika energiflödena.
– Mäter vi inte mer än summan av köpt energi kan vi ju inte korrigera de olika parametrarna. Jag håller själv i ett projekt med enorma värmebehov. Om man inte installerar separata mätare för värme, ventilation och process, vet vi inte vart värmen tar vägen, säger han.

Samma krav, olika byggnader
Att BBR har samma krav för alla typer av lokalbyggnader leder också fel.
– Ta bara badhus. Där ska energin till vattenbehandlingen räknas bort, men också bassängvattnet, som är en oerhörd energikälla. Vi måste tänka oss ett helt tomt badhus, utan vattnet. Det blir att räkna på ett virtuellt vvs-system, där vi inte kan räkna hem vattnets värme eller vilka behov av kyla just vattnet medför. Den siffra vi då får fram blir ganska meningslös. Det mest vettiga för badhus vore naturligtvis att jämföra dem med varandra. Så görs ju när man gör energideklarationer.
Han menar att Boverket borde dela upp lokalbyggnaderna i olika grupper och ställa gruppspecifika krav på dessa.

Kommunala tolkningar
I kontakter med Boverket har han inte fått direkta svar på vad som ska medräknas eller inte, utan man hänvisar till byggnadsnämndernas bedömning.
– Gränsdragningen mellan verksamhetsenergi och brukarenergi i lokaler skapar mest problem. Det kan ju exemplifieras av att man kan använda spillvärme från kylmaskiner, som tillhör verksamheten, och på så sätt får mycket lågt värmebehov.
När det gäller vissa byggnader ser han byggnadsnämndernas bedömning som avgörande för att beräkningarna ska godkännas eller inte.

Äpplen och päron
Enligt Max Tillberg är ett annat stort problem – vilket många noterat – att BBR i princip likställer alla energislag, oavsett miljöpåverkan, förutom den förändring som skedde för några år sedan med en maxeffekt för installerad el.
– I det danska och finländska byggregelverket särskiljer man olika energislag utifrån miljöpåverkan. Om man hade strängare regler för verksamhetsel, skulle det kunna leda till att vi började arbeta mer med exempelvis dagsljusinsläpp som belysningskälla, istället för elektrisk belysning. Dagsljus har ju också bevisade fördelar när det gäller komfortkraven, säger Max Tillberg.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 6/7 2013 sidan 34-36

BBR
Publicerad 19 juni 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.