Almedalen | 6 jul 2016

Öbo – klokast i klassen

Öbo – klokast i klassen

Seminarierer i Almedalen kan se ut på många sätt. Svensk Ventilation passade på att anordna en ”skönhetstävling” i energieffektivisering. Örebobostäders Jonas Tannerstad, chef för el och automation, tog hem segern i klassen Klokast projekt. 

Här berättar han vad Öbo gjort för att förbättra mätning och styrning i sina fastigheter, och därmed minska energianvändningen med fyrtio procent.

Mätningarna ger oss möjlighet att skapa det vi själva kallar ett fastighets-EKG.

Vad är det ni har installerat i ert bestånd?

– I många av våra i hus har vi installerat ett industriellt styrsystem (PLC). Det är en styrenhet som blir husets hjärna och hanterar många av de behov vi har. Med hjälp av detta PLC styr vi alla funktioner i vår undercentral (där vi skapar tappvarmvatten och värme till lägenheterna). Vi har kopplat mätutrustning till detta PLC för att mäta energiflöden i realtid. Vi mäter fjärrvärme i realtid, men även elförbrukning, strömstyrka, elkvalitet och eleffekt.

– Mätningarna ger oss möjlighet att skapa det vi själva kallar ett ”fastighets-EKG”, det vill säga vi kan med denna högupplösta mätdata få en unik signatur på huset, en signatur som vi kan använda för att jämföra huset med sig självt. (jämför med EKG på en människa).

 

– Vi har även stora förhoppningar att dessa högupplösta mätdata kommer avslöja information som idag är dolt för oss, det kan till exempel vara information hur enskilda delar av systemen i huset mår. Och allt detta baserat på en mätpunkt.

 

– Förutom ovanstående, mäter vi också temperaturer i lägenheter och i vissa typhus och så har vi satt egen och uppkopplad mätutrustning på belysning, ventilation, hiss, tvättstuga, motorvärmare med mera. Allt detta ger oss detaljerad information och kunskap på ett helt nytt sätt jämfört med tidigare då vi fick en pappersfaktura från energileverantören. I flera fall har vi till och med bättre mätdata än energileverantören.

 

Vad är detta kopplat till? En fastighetsledningscentral?

 

– Det unika med detta system, är att vi kan koppla det till det system som för tillfälligt är bäst lämpat att hantera uppgifterna. Just nu skickas information dels till ett överordnat SCADA-system, men vi skickar det också till webbbaserade lösningar. Till exempel vårt egenutvecklade system för individuell mätning, IM Webb.

 

Hur använder ni ert system konkret?

 

– Vi använder mätdatas konkret för till exempel debitering av hyresgäster (varm och kallvatten), temperaturmätningen i lägenheter använder vi dels för att få koll på temperaturen åt våra hyresgäster, men dels för att återkoppla mätningen till det PLC som jag nämnde innan, det vill säga den styrenhet som styr fjärrvärmeundercentralen.

 

– Den högupplösta mätningen (EKG) på fjärrvärme och el använder vi för att optimera driften av våra hus och har under vårt arbete insett att denna äntring lägger grunden till nya möjligheter, bland annat koll på effektuttaget för fjärrvärme respektive el.

 

– Vi kan baserat på dessa mätningar av realtidseffekt, agera, och till exempel tillfälligt stänga ned värmen och prioritera produktion av tappvarmvatten. Vi kan också erbjuda energileverantören att vi kan göra detta i hela bestånd av hus. Något som vi faktiskt testar i skrivande stund med Eon. Detta innebär att Eon kan undvika att behöva skapa fjärrvärme med t ex olja, något de gör vid topplaster. Vi kan göra samma sak även med våra elanläggningar.

 

De övriga deltagarna i tävlingen var Ronnebyhus, som inlett ett omfattande samarbete med bland annat det lokala fjärrvärmebolaget och korades till ”Bäst på Samarbete” samt Alingsåsbostäder, som byggt Sveriges första plusenergihus, och tog hem titeln Snabbast.

Publicerad 6 juli 2016

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.