Studentbostäder | 9 aug

Nytt internationellt koncept för studentboenden till Sverige

Enligt en internationell studentundersökning har bostäder stor inverkan på studenternas akademiska resultat. Basecamp Malmö är ett internationellt bostadskoncept som ska fungera som en "community" för studenter i Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel.

Nytt internationellt koncept för studentboenden till Sverige
Basecamp Malmö är ett internationellt bostadskoncept som ska fungera som encommunity för studenter i Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel. Bild: Sapa

Projektet har uppnått väldigt höga miljökrav, och är certifierad med BREEAM nivå ”very good”. Basecamp kommer att bestå av 589 lägenheter och även sociala gemensamma utrymmen. På bottenvåningen finns en reception, ett kafé och utrymmen för att studera på. I källaren kommer det att finnas ett gym, en bio och en festlokal.

– Vi är oerhört glada över att äntligen kunna ta steget över sundet och etablera oss i Sverige. Malmö är dessutom en spännande stad med en ung och växande befolkning där universitetens och studenternas roll kommer att öka framöver. Vi ser fram emot att bidra till att stärka Malmö som studieort, inte minst genom att erbjuda ytterligare drygt 589 studenter ett ändamålsenligt boende, säger Armon Bar-Tur, partner och vd för BaseCamp Student.

Basecamp Malmö ligger strategiskt i nära anslutning till universitetsområdet och kommer utöka Malmös utbud av studentbostäder med 30 procent.

Malmö stad hade en fastställt plan för området som projektet var tvungna att förhålla sig till. Den fastställde bland annat maximalt antal kvadratmeter som fick byggas, maximala bygghöjden och fasadhöjd. Den fastställde också hur byggnaderna skulle placeras i området. Dessutom behövde de svenska byggreglerna följas, där det finns några ganska precisa krav på utformningen av en studentbostad, såsom korridorbredd, fria ytor i bostaden, längd på köksbord, minimimått på toalett/badrum med mera.

– Storleken på bad/toalett var en stor utmaning i projektet. Vi ville göra några mindre bostäder och i stället fokusera på att designa några riktigt bra stora gemensamma ytor och fokusera på den sociala aspekten. Vi var också tvungna att uppfylla några ganska stränga ekonomiska krav, eftersom det är en ungdomsbostadsutveckling. Det kreativa för oss var att skapa några spännande och vackra sammanhängande gemensamma lokaler som ger bra ramar för elevernas sociala samspel. Dessutom hade vi liten frihet att bearbeta fasadernas kreativa uttryck, berättar Lars Gitz, Lars Gitz Arkitekter.

Källa: Sapa

Publicerad 9 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.