Solenergi | 6 nov

Ny storskalig solcellspark i Markaryd

Energibolaget Ilmatar har slutit ett arrendeavtal med nio markägare i Markaryd för att etablera en storskalig solcellspark. När parken står klar väntas den generera tillräckligt mycket energi för att ombesörja 32 000 villors årliga elförbrukning, enligt bolaget.

Ny storskalig solcellspark i Markaryd
– Detta blir en av våra största satsningar hittills, säger Ilmatars vd Christian Gustafsson. Foto: Ilmatar

Anläggningen kommer att bestå av två områden, belägen direkt väster om E4 och orten Traryd i Markaryds kommun. Parken kommer framförallt att anläggas på skogs- och torvmarker, mark som ofta är ogynnsam för traditionellt jordbruk eller bebyggelse.

– Det är svårt att överblicka skillnaden som parken i Grönö väntas göra. Nettoeffekten motsvarar i princip en av Barsebäcks gamla reaktorer och energin är helt grön, precis det som behövs här i elområde 4. Detta blir en av våra största satsningar hittills och det känns fantastiskt att göra den i det elområde i Sverige som har högst elkostnader. Detta kommer ge en efterlängtad energiskjuts både regionalt och lokalt, säger Ilmatar Solars vd Christian Gustafsson.

Parken är det senaste steget Ilmatar tar för att bygga ut svensk storskalig solenergi. Totalt har Ilmatar på ett år arrenderat tillräckligt mycket mark för att generera över 5 TWh per år från solen, tillräckligt för att ombesörja 250 000 villors årliga elförbrukning.

Källa: Ilmatar

Publicerad 6 november 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.