ENERGIMÄRKNING | 28 mar 2017

Ny energimärkning ska underlätta för konsumenten att göra medvetna val

Europaparlamentet, Europeiska rådet och Europeiska kommissionen är överens om att ändra energimärkningen i EU. Den nuvarande märkningen med A+++ till G ersätts av skalan A till G och ska göra det lättare för konsumenten att göra medvetna och energismarta val.

Energimärkningen synliggör produktens energianvändning. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck och är gemensam för EU-länderna.

Sedan energimärkningen startade år 1994 har produkterna blivit mycket mer energieffektiva. Märkningen har drivit på utvecklingen så pass att nya klasser, A+, A++ och A+++ tillkom, men dessa klasser räcker inte till längre.

– Nu återgår vi istället till en skala från A till G. Det blir lättare för konsumenten att göra ett medvetet val, medan tillverkarna premieras för sina energieffektiva produkter. Det gör att märkningen fortsätter att driva utvecklingen mot mer energi- och resurseffektiva produkter, säger Carlos Lopes, senior rådgivare på Energimyndigheten, som har varit med i förhandlingarna av den nya energimärkningen.

En ny databas gör det lättare att jämföra olika produkter

Parlamentet, Rådet och Kommissionen enades också om att det nya ramverket ska innehålla:

En databas som innehåller alla energimärkningsetiketter och relaterad information. Databasen ska vara offentlig och ge konsumenter möjlighet att bättre jämföra olika produkters prestanda och energianvändning.

Alla produkter som omfattas av energimärkningen ska registreras i en databas. Databasen ska underlätta för EU-länderna att kontrollera så att produkterna följer energimärkningen.

– Det nya ramverket hjälper konsumenten att hitta den produkt på marknaden som har bäst prestandaenergi- och resurseffektivitet, och som är billigast i drift. Dessutom blir det enklare att hitta de tillverkare som inte följer reglerna, säger Anna Johansson Norlén, enhetschef på Energimyndigheten.

TV-apparater och vitvaror omfattas först av den nya energimärkningen

Den nya energimärkningen är ett resultat av förhandlingar mellan Europaparlamentet, Rådet och Kommissionen och träder i kraft under sommaren. Europaparlamentet och Rådet måste först formellt godkänna förslaget. Därefter kommer det att ta cirka 15 månader för den nya energimärkningen att nå butiken. Först på tur står TV-apparater och vitvaror.

 

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 28 mars 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.