NCC bygger passivhusförskolor

NCC Construction Sverige drar nu igång bygget av den första av tre förskolor i Huddinge, som byggs som så kallade passivhus.

Första spadtaget till förskolan Sagoskogen i Balingsnäs i Huddinge togs den 21 september. Byggnaden beräknas vara inflyttningsklar till starten av höstterminen 2012.

Projektet är ett samarbete i strategisk partnering mellan NCC och det kommunala bolaget Huge Fastigheter AB. Partnering är en strukturerad samarbetsform där byggherren, konsulterna och entreprenörerna gemensamt löser en bygguppgift öppet och förtroendefullt.

– Strategisk partnering innebär i det här fallet att vi inlett ett samarbete med Huge Fastigheter på fyra år. Vi vet att långsiktiga samarbeten lönar sig. Engagemanget från båda parter ökar och det blir lättare att ta med sig erfarenheter från ett projekt till ett annat, säger Matti Virkki, affärschef på NCC Construction Sverige, region Stockholm Mälardalen.

NCC byggde Stockholms läns första passivförskola i Österåker för något år sedan, men det är fortfarande ovanligt att en förskola byggs som passivhus. Det handlar om ett hus som är lufttätt och välisolerat med värmeåtervinnande ventilation.

– Egentligen tycker jag bättre om uttrycket egenuppvärmt hus. Förskolan värms upp av barnen, personalen själva samt av hushållsmaskiner och belysning. Det är än så länge en unik typ av byggnad i Sverige. Huset förbrukar väldigt lite tillförd energi, säger Matti Virkki.

Förskolan Sagoskogen blir 1000 kvadratmeter stor, byggs i två våningar och kommer att rymma ungefär 100 barn och 20 pedagoger.

Källa: NCC

Publicerad 4 oktober 2011

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.