NCC bygger förskola som värms upp av barnen


NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av Armada Fastighets AB en förskola i Österåker som kommer att klassas som passivhus.

 

Ett passivhus värms huvudsakligen upp av den värme som personer och maskiner i huset alstrar. Förskolan Skogslunden ska rymma 90 barn och drivas med ekologisk inriktning. Ordern är värd 17 MSEK

NCC har byggt flera passivhus med lägenheter i Sverige men detta är den första förskolan. Passivhus har mer välisolerad grund, fasad och yttertak än vanliga hus. De är mycket lufttäta och värmen återvinns ur ventilationssystemet. Bara årets kallaste dagar behövs ett litet tillskott av värme från andra energikällor.

– Ju fler personer, desto mer värme alstras som kan återanvändas för att värma upp huset. Därför passar förskola bra som passivhus. De höga kraven på lufttäthet ställer höga krav på ett noggrann och kontrollerad produktion, säger Claes Elehn, platschef på NCC Construction i Sverige, region Stockholm/Mälardalen.

Byggnaden beräknas bara behöva 25 procent av den energi som ett traditionellt nybyggt hus använder. Jämn temperatur och ren luft ger en god inomhusmiljö. Mycket av förskolan byggs även i ekologiska material. Tappvarmvattnet värms med en bergvärmepump och solfångare.

Huset kommer att användas i den pedagogiska verksamheten för att visa barnen ekologiska kretslopp. En ”energiskärm” ska ge barn och personal möjlighet att följa energianvändningen.

– På Armada är energi och miljöfrågor prioriterade. Vi är stolta eftersom det är den första förskolan som certifieras som passivhus i Sverige, säger Barbro Änges, projektansvarig, Armada Fastighets AB.

Arbetet har startat och förskolan beräknas vara klar i maj 2010. Cirka 14 NCC-anställda sysselsätts.

Källa: NCC

Publicerad 8 oktober 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.