TEMA: SOLENERGI | 13 jun 2018

Naturen inspirerar till ny teknik för solenergi

Naturen inspirerar till ny teknik för solenergi

Docent Magnus Jonsson leder en forskargrupp inom organisk fotonik och nanooptik vid Laboratoriet för organisk elektronik, detta på Campus Norrköping vid Linköpings universitet. Med naturen som utgångspunkt har gruppen tagit fram en teknik som vänder upp och ner på traditionella ”sanningar” om hur man skördar solenergi.

– När man sätter upp solceller och solfångare, söker man efter lägen där solen kan lysa konstant. Här utnyttjar vi istället fluktuationen mellan ljus och skugga, som under ett träd, säger han. Under en stark lampa i laboratoriet i Linköping står en liten ensam krukväxt, hämtad från ett kontorsrum intill. Den har blivit huvudperson i en studie av hur det är möjligt att använda växtvärlden för att generera el. En fläkt sätter bladen i rörelse. Under bladen står ett substrat med nanoantenner i guld, sammankopplade med en film av några olika polymerer. När växtens blad vajar fram och tillbaka över substratet uppstår en elektrisk impuls i skiftet mellan ljus och skugga. Det är värmeförändringen som ger utslag i voltmätaren.
Kort och gott har man skapat en optisk generator.

– Vi är delvis inspirerade av att det finns löv och andra biologiska material som har dessa så kallade pyroelektriska egenskaper, som våra prover har. Om man ändrar temperaturen kommer det att ge en elektrisk omfördelning i materialet. I dag vet man inte om växterna använder det här på något sätt, men fenomenet är känt sedan länge. Det finns också biologiskt material som har piezoelektriska egenskaper – att de alstrar elektriska potentialer om man ändrar form eller trycker på dem, berättar Magnus Jonsson.

Läs hela artikeln i Energi & miljö nr 6-7!

FOTO: THOR BALKHED

Publicerad 13 juni 2018

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.