Nästa Nobelmiddag ska lagas grönt

De tre köken i Stadshuset har renoverats i rekordfart mellan två Nobelmiddagar, medan kungar, skolbarn, tjänstemän och politiker vistats i huset som vanligt. Köksrenoveringen blir grunden för Stadshuset som en Green Building.

– Jo, det är en utmaning att utföra tre års arbete på sex månader, säger Hannu Eerikäinen och plirar vänligt när han får frågan om vad han tycker om att vara logistikansvarig för ombyggnaden av de tre köken i Stadshuset.
Han gillar att arbeta i högt tempo för det får tiden att gå fort. I projektet att renovera Stadshusets tre kök som nu är inne på sluttampen har det varit just så, med råge. Arbetet har tidvis pågått i treskift, alltmedan husets vanliga verksamhet pågått, inklusive middagar med kungen, besök av skolklasser, turister och skötseln av Stockholms stads angelägenheter.

Hannu Eerikäinen är egentligen snickare, men här ser han till att rätt sak utförs vid rätt tillfälle och har kontakt med intendenten så att kulturminnesmärkta delar av byggnaden inte förstörs. Han förevisar sin anteckningsbok och förklarar att för det mesta räcker minnet till, men att han behöver göra noteringar också.
– Allt är besvärligt. Det finns fyra hissar upp, men bara en enda som går ner i källaren. Man ska vara stresstålig annars går det inte. Man ska vara envis också och aldrig ge sig, säger Hannu Eerikäinen.

Hård tidspress
Inget får gå fel i det här projektet, eftersom Stadshusets tre kök ska vara i drift i god tid innan Nobelmiddagen 2012. 15 juni, en månad efter tidningens besök, ska köken slutbesiktigas. Ett antal veckor därefter ska den första måltiden lagas i paradköket, som kallas det gyllene, och som levererar Nobelmiddagar bland annat.
– Det blir nog någon mindre variant för att köra in köket,  säger Hoshiar Dodkanlou, vvs-expert i projektet.

Byggstarten skedde efter förra årets Nobelmiddag. Några veckor efter avdukningen av tallrikarna på vilka det bland annat serverats vit chokladmousse på kanelbotten, revs hela det gyllene köket på sjunde våningen, liksom köket för Stadshuskällaren och Restaurang Eken i källaren och på bottenplanet. Utrustning, rör, väggar, klinker, kakel med mera togs bort och fraktades iväg vilket var den första utmaningen. Det måste ske utan att störa övrig verksamhet i huset alltför mycket och allt rivmaterial fick paketeras innan det sändes ner med hissarna. Eftersom alla inte går hela vägen ner krävdes dessutom omlastning.

Lars Eriksson, projektledare hos Arcona, berättar att han handplockat Hannu Eerikäinen och andra nyckelpersoner med extra kapacitet för att få allt att flyta.

För att hela arbetsgruppen inklusive entreprenörerna ska fungera så smidigt som möjligt är det morgonmöte mellan halv åtta och åtta varje dag, för frågor och svar om dagens uppgifter. Det vanliga sättet att sköta frågor och svar via mejl tar för mycket tid.
– Varje entreprenör kan få ställa de frågor som är aktuella för just den dagen. Det tjänar man jättemycket på. Men allt som är juridiskt bindande skriver vi in i protokoll, det är något annat, säger Lars Eriksson.
Ibland kan det gå fel ändå. Det kan till exempel bestå i att någon borrar oplanerat. Då ringer någon från förvaltningen och klagar.

Imkanalen kräver utrymme
Under rundvandringen mellan alla delar i huset som har med ombyggnaden av köken att göra, hamnar vi på en avspärrad damtoalett intill åhörarläktaren i fullmäktigesalen. Där har ett stort schakt rivits upp och istället för en vägg finns ett bråddjup på åtminstone tio meter.

Orsaken är imkanalen. För att ersätta imkanalen, som installerades under den förra stora renoveringen 1972, måste stora delar av väggen på våning fyra rivas bort. Kanalen går från uppvärmningsköken på våning två, via det stora köket på våning sju och sedan via värmeåtervinningsaggregat på vinden ut genom skorstenarna.
– Det är som att man måste trolla fram utrymmen för vent, säger Lars Eriksson.

Huset byggdes färdig 1923 och då såg installationerna annorlunda ut. För att få plats med imkanaler, fjärrvärmerör med mera gäller det att hitta utrymmen bland alla schakt och tomrum som finns i huset utan att påverka de kulturminnesmärkta och påkostade fasaderna. Till- och frånluft kommer från skorstenar uppe på taket.
– Det är inte som i ett modernt hus utan man måste tänka sig för både två och tre gånger innan man gör hål här, säger Hoshiar Dodkanlou.

Installationer bakom guldmosaiken
Hannu Eerikäinen öppnar en lucka i en smal vindlande trappa och visar ett framtrollat utrymme alldeles bakom ett av valven i Gyllene salen, en av Sveriges viktigaste festlokaler. Bakom luckan blänker det vitt från isoleringen på den nya imkanalen och intill finns de svarta rören för fjärrkyla- och värme. På andra sidan tegelväggen finns Historiens ansikte, högst uppe på en gigantisk kvinnobild av guldmosaik längs en av långväggarna i salen som fått sitt namn efter de 18,6 miljoner bitar som använts för utsmyckningen.

Vad gäller imkanalerna från de två mindre köken har det inte gått att trolla fram utrymme för att ersätta dem.
– Man hade fått riva halva huset för att byta ut de kanalerna, konstaterar Lars Eriksson.
Därför har de relinats med epoxymaterial som tätar alla läckor till en kostnad av 9 000 kronor metern för det grövsta röret med en diameter av 900 millimeter.
Materialet förs in på insidan av imkanalen där det bildar en hård yta som ska fungera nog så bra som ny plåt.
– Det är den enda installationen som har 25 års garanti, säger Hoshiar Dodkanlou.

Vi följer en av imkanalerna upp till det gyllene köket som i själva verket är mattvitt.
Här går det inte att laga någon mat för tillfället för spisar, diskbänkar med mera står lite hipp som happ i det 800 kvadratmeter stora utrymmet som i själva verket består av flera kök, diskavdelningar, förråd och kontor. Nästan allt är nytt. Här fanns inte något k-märkt som skulle sparas.

Men gasspisarna, som var nästan nya när renoveringen startade, fick vara kvar. Strax ovanför dem påbörjas den sista biten av imkanalen. Istället för en öppning finns en rad stålglänsande gallerförsedda saker som visar sig vara cyklonfilter. Lars Eriksson plockar ner ett filter och visar:
– Cyklonfiltren körs i diskmaskinen ungefär en gång i veckan, förklarar han.

Fettet tas tillvara
Fettet från köket är också värt några rader. Istället för att bli ett problem i rör och kanaler ska det bli en råvara för tillverkning av biogas. Första steget i processen finns redan i köket, i form av en fettavskiljare.  Därifrån pumpas fettet ner i huset till en slamavskiljare. Nästa steg blir en tankbil som hämtar allt för vidare transport till biogasproduktionen vid Henriksdals reningsverk.
En av orsakerna till att köket måste byggas om, var att det var svårt att få avfallsströmmarna att fungera. Andra anledningar var att golven läckte, arbetsmiljön lämnade mycket att önska och annat som följde av att köket var gammalt.

Nu när allt blir nytt ska det även bli grönt. Lysrören som lyser i dag, ska bytas ut mot LED. Värmen från matlagningen och övrig ventilation liksom kökskyla tas till vara. I vindsutrymmet under det ärgade  koppartaket finns numera moderna värmeväxlare och värmebatterier. Den sammanlagda besparingen är 350 MWh av vilket 70 MWh kommer från kökskylan. Målet är att hela Stadshuset ska bli en Green Building.

Innan vi lämnar huset, måste glasen nämnas också. På plan två finns specialdiskmaskiner för bland annat de exklusiva guldprydda glasen för galamiddagarna. Det är ju onödigt att transportera de dyrbara och sköra föremålen upp och ner i huset utan det är lika bra att låta dem stanna längre ner i huset.

På plan två finns även uppvärmningsköken. Logistiken under en stor bankett kräver att maten värms upp strax innan den serveras. Här kyls också champagnen, drinkarna blandas och rangeringen sker. Kanske nästa jobb för Hannu Eerikäinen? Han skrattar åt frågan om han kan tänka sig att ta hand om logistiken under en Nobelmiddag.
– Bara det är mycket att göra och tiden går fort så…..

Sedan är det bara att öppna nästa dörr och så står vi bland turisterna i Gyllene salen.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 8/12 sid 26-29

  • FAKTA
    Byggherre: Fastighetskontoret Stockholms Stad
    Projektledare: Arcona
    Ventilationsentreprenör: YIT
    Reliningentreprenör: Skorstensfolket
Publicerad 21 augusti 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.