När är bygget mest lönsamt?
Byggbranschen brottas ofta med komplexa projekt som involverar många aktörer, vilket kan leda till förseningar, kostnadsöverskridanden och olyckor. Trots att Building Information Modelling (BIM) kan förbättra samarbetet mellan parterna, råder fortfarande viss tveksamhet kring metoden. Nu har Lina Gharaibeh, ny doktor vid Högskolan Väst, utvecklat ett verktyg som tydligt visar när BIM är en lönsam investering.

– Trots de många fördelar som BIM erbjuder, råder det fortfarande skepsis kring metoden inom byggnadsindustrin, konstaterar Lina Gharaibeh, som nyligen försvarade sin doktorsavhandling vid Högskolan Väst.
BIM-metoden
- BIM är en metod där byggprojektets alla parter delar och hanterar information genom hela byggnadens livscykel – från ritningsstadiet till färdig byggnad och vidare till förvaltning och framtida rivning.
- Genom BIM förbättras samverkan, vilket kan leda till effektivare arbetsflöden, lägre kostnader, färre fel och olyckor samt en mer hållbar drift.
Hon pekar på flera hinder som bromsar BIM:s bredare implementering i stora byggprojekt. En del aktörer oroar sig för kostnader, medan andra ser metoden som tekniskt komplex. Det finns också yrkesgrupper som ifrågasätter de faktiska vinsterna i relation till investeringen.
För att ge projektägare bättre beslutsunderlag har Lina Gharaibeh utvecklat ett verktyg som mäter och jämför BIM:s kostnader och fördelar. Verktyget hjälper aktörer att bedöma när BIM ger mest nytta.

I sin forskning har Lina Gharaibeh analyserat två byggprojekt: en vårdanläggning och en utbildningsanläggning. Det ena projektet fokuserade på hållbarhet, medan det andra hade en stram tidsplan.
– Med hjälp av mitt verktyg kunde jag visa på betydande fördelar med att använda BIM i båda projekten, exempelvis vad gäller lönsamhet, effektivare underhåll och minskad energiförbrukning. Projektägarna fann resultaten intressanta eftersom de tidigare inte hade övervägt fördelarna med BIM efter byggfasen.
Med tolv års erfarenhet som civilingenjör i Jordanien har hon sett BIM:s potential i stora byggprojekt.
– Jag ser fram emot att fortsätta forska i ämnet i nära samarbete med aktörer i byggbranschen. I Sverige är företag mer öppna och intresserade av att delta i forskningsprojekt jämfört med andra länder jag arbetat i.
Samtidigt upplever hon ett större motstånd mot BIM i Sverige jämfört med andra länder, vilket kan bero på att branschen är van vid traditionella arbetsmetoder.
Lina Gharaibeh
- Lina Gharaibeh är ny doktor i produktionsteknik vid Högskolan Väst och har en bakgrund som civilingenjör i Jordanien.
- Hennes forskning fokuserar på att utveckla metoder för att optimera användningen av BIM i byggindustrin.
- Läs avhandlingen här.
Källa: Högskolan Väst