Energipositivt | 16 jan

Möbeljättens nya energipositiva varuhus

I slutet av maj öppnar ett unikt Ikea i Kållered utanför Göteborg. Det som sticker ut jämfört med möbeljättens andra varuhus unik planlösning, större restaurang och ett nytt café samt energilösningar i form av solceller och bergvärme.

Möbeljättens nya energipositiva varuhus
I maj öppnar Ikeas nya energipositiva varuhus i Kållered som tack vare bergvärme och solceller producerar mer el än det förbrukar. Foto: Ikea

Ikeas nya varuhus i Kållered blir 42 000 kvadratmeter, vilket är 12 000 kvadratmeter större än det tidigare varuhuset.

Anna Bryngelsson, varuhuschef, Ikea, Kållered. Foto: Ikea

– Nya IKEA Kållered ska vara en plats för shopping, inspiration, mat och möten där alla kan få hjälp att förvandla sina hem till en skönare, smartare och mer hållbar plats. Oavsett storlek på plånboken, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef i Kållered.

Det nya varuhuset skiljer sig från det nuvarande i Kållered och övriga svenska IKEA varuhus. Förutom att det är större är planlösningen mer lik ett shoppingcenter med flera butiker i butiken. I varuhuset finns även ett öppet atrium med plats för socialt häng eller en stunds arbete. För att uppfylla kundernas olika behov har vi även satsat på flexiblare betalningslösningar och möjligheten till att hämta beställningar i skåp vid parkeringen, även utanför varuhusets öppettider.

Nya Ikea Kållered är även unikt när det kommer till energilösningar. Tack vare bergvärme från marken och solceller på taket producerar varuhus mer el än det förbrukar.

 

Källa: Ikea

Publicerad 16 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.