Energi | 8 aug 2022

Miljardinvestering i danska energicenter

Eurowind Energy miljardsatsar på fem energicenter i Danmark med landbaserade vindkraftverk, solcellsanläggningar, batterilagring och produktion av gröna bränslen. Bolaget ser stora exportmöjligheter av konceptet.

Miljardinvestering i danska energicenter
Danska Eurowind miljardsatsar på fem nya energicenter i Danmark och ser stora möjligheter för att exportera konceptet till fler länder. Foto: Eurowind

Den samlade kapaciteten i de fem centren blir 2,5 GW. Lokalisering är i Aalborg, Tønder (två anläggningar), Vesthimmerland och Randers och kombineras med en vindkraftspark i Brønderslev. Eurowind har nått överenskommelser med markägare i alla fem områdena.

Basen blir som tidigare nämnt elproduktion med hjälp av vind och solenergi. Satsningen innefattar också bränsleproduktion för tunga transporter. Det åstadkoms genom att el från vindkraft omvandlas till vätgas och i nästa steg till ett flytande bränsle för lastbilar, fartyg och flygplan.

Eurowind Energy omsatte nästan en miljard danska kronor under räkenskapsåret 2020/21 och driver anläggningar med vindkraft och solenergi i en lång rad europeiska länder samt i USA. Bolaget startade 2006.

– Gemensamt för alla projekten är att de är mycket mer än bara ännu en vindkraftspark. Dessa kommer att vara stora centra där grön energi produceras och bearbetas i mycket betydande skala, säger Eurowinds vd Jens Rasmussen.

Total investering kommer enligt den danska affärstidningen Børsen ligga på runt 2,5 miljarder danska kronor.

Genom att planera för produktion av biogas och grönt bränsle genom power-to-x, där vindkraftsel först omvandlas till vätgas och sedan till flytande bränsle, kommer energin dels att kunna lagras, dels kunna användas till tunga transporter med lastbil, fartyg och flyg.

– Vårt koncept med stora energicenter kan exporteras. Vi är aktiva på 14 andra europeiska marknader, och på de flesta av dessa marknader kommer vi att kunna överföra idén om energicenter med mycket begränsade modifieringar. Energicenter kan bli en exportmöjlighet som vi inte får underskatta, säger Rasmussen.

Källa: Eurowind Energy

Publicerad 8 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.