Biobränsle | 16 maj

Malmö planerar för jättebiobränsleanläggning

Copenhagen Malmö Port (CMP) och Green2x har ingått partnerskap med fokus på projektering, etablering och drift av en av världens hittills största biobränsle-anläggningar på CMP:s terminaler i hamnen i Malmö.

Malmö planerar för jättebiobränsleanläggning
Copenhagen Malmö Port (CMP) och Green2x har ingått partnerskap med fokus på projektering, etablering och drift av en av världens hittills största biobränsle-anläggningar i Malmö- Foto: CMP

Ambitionen med samarbetet är att säkerställa förnybar energiförsörjning, lokal tillväxt och hållbara sjöfartstransporter.

Green2x är en ambitiös och innovativ aktör inom storskalig produktion av biometan och gröna bränslen. Genom Green2x:s teknologi utvinns grön energi från den halm som blir kvar efter att markerna skördats, vilket möjliggör produktion av grön energi i en helt ny skala eftersom utvinningen från råvaran uppgår till 95 procent.

– Vi är otroligt glada över att inleda detta spännande partnerskap med CMP och Malmö stad. Green2x:s strategiska planer accelererar nu, vilket stöder våra ambitioner om att bli en internationell, grön bränsleproducent på kort tid. Tempot, marknadsintresset och ambitionerna är höga, och det är glädjande att nästa steg blir i samarbete med CMP och Malmö stad”, säger Mikkel Sjølin Kiil, vd på Green2x A/S.

Nästa steg i partnerskapet är en förstudieperiod, där projektet planeras i detalj och där relevanta tillstånd inhämtas. Därefter inleds etableringen och anläggningen förväntas stå klar 2030.

Källa: Copenhagen Malmö Port (CMP)

Publicerad 16 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.