Lyckat PCM-försök med metallskum

Att förbättra egenskaperna hos PCM-material är en viktig nyckel till effektiv värmelagring. Amerikanska forskare har gjort försök med metallskum.

Fasomvandlande material (PCM) – i huvudsak paraffiner – är en teknik för lagring av termisk energi. PCM-tekniken har en svaghet i att paraffinet har en låg värmeledningsförmåga, vilket leder till långsam laddning och urladdning av materialet och att temperaturen i materialkroppen blir ojämnt fördelad. Nu har amerikanska och österrikiska forskare hittat ett sätt att överbrygga dessa svagheter genom att kombinera PCM med metallskum. Metallskum är ett svampliknande material som rönt stort akademiskt och industriellt intresse de senast 15 åren på grund av sin låga densitet, höga termiska ledningsförmåga och utmärkta sammankopplingsförmåga. Metallskummet har porositet i storleksordningen 75 till 95 procent och produceras kommersiellt med 4, 8 respektive 16 porer per centimeter.

Kortade tider
Forskarna har genom att smälta paraffinet och låta det fylla porerna i aluminium-metallskum, kombinerat paraffinets låga smälttemperatur och höga smältvärme med metallskummets höga värmeledning. Professor Nihad Dukhan och doktoranden Chun-Long Chen vid Detroits universitet har genom experiment minskat uppvärmningstiden med 42 procent och kyltiden med 15 procent jämfört med enbart paraffin. Dessutom skapades en jämn temperaturfördelning i materialet.

Försöket visade att värmekapaciteten i förhållande till volymen minskade med 10 procent med metallskummet. Trots att metallskum sjunkit i pris, är kostnaden fortfarande hög.

Forskarna Nihad Dukhan och Chun-Long Chen har ännu inte hittat det optimala förhållandet mellan PCM och metallskum för att uppnå maximal kapacitet.

Signhild Gehlin och Roger Nordman, Energi & Miljö nr 3/12 sidan 71

Publicerad 17 mars 2012

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.