Solkraft | 6 sep 2022

Luleåföretag bygger Finlands största solkraftverk

Solkraftverksprojektet i Utajärvi i Finland beviljades planeringstillstånd i augusti, vilket innebär att byggandet av Finlands största solkraftverk i Utajärvi kan påbörjas. Bakom projektet står Luleåbaserade företaget Nyab, som i april i år köptes av finska energibyggaren Skarta Abp och bildade SkartaNyab Abp.

Luleåföretag bygger Finlands största solkraftverk
SkartaNyab ska bygga Finlands största solkraftverk. Foto: SkartaNyab

– En av de främsta anledningarna till att vi valde ett samgående med Skarta, och därigenom ta bakvägen till börsen var deras påbörjade investeringar och satsningar i en grön energiportfölj. I ett land och på en marknad där investeringar av detta slag var möjliga. Mycket glädjande att vi nu på flera områden inom denna sektor gör framsteg och skapar värden i Skarta Energy. Projektutveckling för att skapa gröna energikällor är möjliga i Finland, på ett helt annat vis än i Sverige där vi har Europas långsammaste processer som i det närmaste omöjliggör näringslivets initiativ inom energiområdet, säger Johan Larsson, vd SkartaNyab Abp.

I mars förra året godkände kommunstyrelsen i Utajärvi en avsiktsförklaring om samarbete för att utveckla självförsörjningen av industriområdet i Utajärvi med hjälp av sol- och vindkraft, samt för att producera en tankstation för vätgas som framtidens bränsle för transporter. I november förvärvade Skarta över 100 hektar av nedlagd torvmossmark för ett solkraftverk och lanserade planer på att bygga en solcellsanläggning.

Nu har den första fasen av projektet för verksamheten fått tillstånd. När projektet är färdigt kommer hela projektet att generera cirka 200 000 MWh el, vilket täcker konsumtionsbehovet för i genomsnitt 40 000 personer. Detta är en betydande siffra för en kommun med cirka 2 600 invånare.

Projektet omfattar också en vindkraftspark och inom en snar framtid en station för produktion, lagring och distribution av vätgasenergi. Vierivoima-helheten kommer att producera förnybar energi för ett intilliggande affärs- och industriområde på över 300 hektar, som kommer att bli självförsörjande – Finlands första ekoindustriella område.

Källa: SkartaNyab

Publicerad 6 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.