HÄLSA | 8 feb

Luftföroreningar bakom psykisk ohälsa

Luftföroreningar kan orsaka depression och ångest enligt ny studie publicerad i tidsskriften Environmental Research. Studien är gjord i Kina och visar att högre nivåer av luftföroreningar ökade risken för psykisk ohälsa med 60 procent.

Luftföroreningar bakom psykisk ohälsa
Luftföroreningar kan orsaka depression och ångest enligt en ny studie. Foto: Pixabay

– Myndigheter runt om i världen bör ta det här resultatet på allvar och verka för att minskar luftföroreningarna. Detta kan inkludera att främja förnybara energikällor, begränsa användningen av fossila bränslen och stärka regleringen av industriella utsläpp, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri som arbetar på Psykiatrispecialisterna i Linköping.

Luftföroreningarna påverkar inte bara vår fysiska hälsa, men nu även vår psykiska välbefinnande. Det är dags att ta ett gemensamt ansvar och säkerställa att vi andas in ren luft.

Forskare menar att resultaten är alarmerande och att det är viktigt att vidta åtgärder för att bekämpa luftföroreningar för att skydda människors hälsa. De noterar också att tidigare studier har visat en koppling mellan luftföroreningar och fysiska hälsoproblem, men att den här studien är den första som specifikt undersöker sambandet mellan luftföroreningar och psykisk hälsa.

 

Källa: Psykiatrispecialisterna

Publicerad 8 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.