Vattenrening | 12 jul 2023

Linköpingsstudenter testar ny utrustning i tvättstugan

I slutet av maj berättade Energi & Miljö om Einar Mattsson som installerade en ny typ av utrustning för att rena mikroplaster i tvättstugan. Nu testar bostadsbolaget Stångåsstaden samma utrustning i ett studentområde i Linköping.

Linköpingsstudenter testar ny utrustning i tvättstugan
Stångåsstaden testar en ny typ av utrustning som minskar vattenförbrukningen och. renar bort mikroplaster i tvättstugan. Foto: Stångåsstaden

Utrustningen kopplas till tvättmaskinen, renar sedan vattnet efter tvätt och återinför det rena vattnet i tvättprocessen. Utrustningen sparar vatten men renar också vattnet från mikroplaster vilket bidrar till att minska andelen mikroplaster i avloppsvattnet.

– Genom att installera den här utrustningen kan vi både få ner vattenförbrukningen och minska andelen mikroplaster i avloppsvattnet. Hyresgästerna tvättar precis som vanligt och märker ingen skillnad – men det gör skillnad för miljön, skriver Stångsåsstaden i ett pressmeddelande.

Fakta

Så funkar det:

  • Själva tvättningen sker precis som vanligt men i stället för att vattnet går ut i avloppet filtreras det i Mimboxen. Där analyseras även renheten i vattnet för att se om det kan sparas.
  • Om vattnet är för smutsigt skickas det ut i avloppet. Det har däremot renats från mikroplaster.
    Om vattnet är tillräckligt rent sparas det och renas ytterligare tills tvättmaskinerna behöver vatten igen.
  • När tvättmaskinen behöver vatten pumpas redan uppvärmt vatten tillbaka i stället för att nytt tas från kranen.
    Tvättningen sker då mer miljövänligt men med samma tvättresultat som innan.
  • Mikroplasterna i vattnet samlas upp i ett filter som töms med jämna mellanrum.

Källa: Stångåsstaden

Publicerad 12 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.