Legionella | 22 dec 2023

Legionella håller badhus stängt

Karlsobadet i Eslöv har stängt efter att legionellabakterier har upptäckts i omklädningsrummens duschutrymmen. Badet beräknas att kunna öppnas igen i mitten av januari.

Legionella håller badhus stängt
Det blir inget julbad för Eslövsborna i år. Karlsrobadhuset håller stängt tills vidare efter att legionellabakterier upptäckts i duscharna. Foto: Eslövs kommun

Smittan upptäcktes då kommunens miljöavdelning via smittskydd på Region Skåne uppmanats att ta extra vattenprov i hela badanläggningen.

Anledningen var att en patient som sökt vård visade sig vara drabbad av legionella. Den obligatoriska smittspårningen visar att personen besökt bland annat Karlsrobadet i Eslöv.

Inga bakterier har påträffats i badvattnet men av säkerhetsskäl stängs hela anläggningen tills nya prover visar att bakterierna är borta.  Det senaste rutinprovet på badvattnet tog den 11 december och visar inga föroreningar.

Den första återgärden var att chockklorera hela vattensystemet, därefter väntar spolning och nya prover tas. Om allt går enligt planen beräknas hela badanläggningen kunna öppna igen i mitten av januari.

Karlsrobadet byggdes 1969 vilket innebär att det finns äldre vattenledningar under anläggningen. I samband med saneringen tittar man även – i samråd med experter på ämnet – på hur man ska minimera risken att problem med legionellabakterier kommer tillbaka.

Källa: Eslövs kommun

Publicerad 22 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.