Landskrona stad energisparar med EPC

Konsultföretaget WSP har hjälpt Landskrona stad att genomföra ett kraftfullt klimatpaket. Det innebär att Landskrona stad sänker sina kostnader med 74 MSEK under en 20-årsperiod.

 

Om resten av Sveriges kommuner följer Landskronas linje, kan vi spara 3 miljarder SEK per år i skatter. Landskrona stad har under 18 månader arbetat mycket fokuserat med energieffektivisering. Staden har sett över och genomfört åtgärder i sitt fastighetsbestånd, vilket omfattar totalt 160 000 kvm. Projektet innebär modernisering och energieffektivisering av byggnader såsom förskolor, skolor, äldreboenden och simhall. Landskrona valde EPC (Energy Performance Contracting) som affärsmodell och WSP bistod med projektutformning, upphandling och genomförande.Christer Jönsson, projektledare i Landskrona stad, är den som har ansvarat för projektet och han ser många fördelar.– Vi är mycket stolta över att på så kort tid ha genomfört ett så omfattande energisparprojekt. Effekterna kommer att bli mycket positiva för stadens invånare vad gäller energibesparing och inte minst miljöpåverkan. Vi har exempelvis reducerat våra koldioxidutsläpp med 1 326 ton per år. Förutom att projektet gått i mål har staden fått positivt besked om drygt 11 MSEK i bidrag som inte var inräknade i den första kalkylen. Med dessa pengar kommer Landskrona stad att ha ett bra utgångsläge för sin fortsatta satsning för ett bättre klimat, berättar Christer. Vi har dessutom konverterat bort oljebehovet och ersatt det med pellets, fjärrvärme och värmepumpar. Som projektledare och ansvarig har det känts tryggt med WSPs stora erfarenhet av EPC, fortsätter han.– Det som är spännande med detta projekt är omfattningen. Nästan varje byggnad ägd av Landskrona stad har fått en sänkt energiförbrukning, säger Daniel Svensson på WSP. Förutom att sänka energikostnaderna har gammal utrustning byts ut mot modern, vilket gör att inneklimatet förbättrats med en jämnare och mer anpassad temperatur beroende på verksamheten. Källa: WSP

Publicerad 23 mars 2009

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.