Kyla med värmepump ger risk för mögel

Luftvärmepumpar som används till kylning riskerar att ge mögelproblem. Lösningen är att rengöra dem noga.

I Finland pågår en debatt om luft/luftvärmepumpar som hälsoproblem. 12 augusti 2010 skrev den finska motsvarigheten till Dagens Industri, Kauppalehti, att mögel från luftluftvärmepumpar som används till kylning skulle kunna bli nästa stora husproblem. Arkitekturprofessor Panu Kaila berättade om att hans fru fått astma efter de bott i ett hus där luftvärmepumpar fått stå för både värme och kyla. I Sverige uppmärksammas problemet också, främst bland konsumenter på olika forum. I båda länderna borde det handla om ett växande problem. Efterfrågan på komfortkyla bedöms öka, och förra året såldes omkring 70 000 luft/luftvärmepumpar i Sverige, enligt Svep.

Slarv med underhållet
Sveriges tekniska provnings- och forskningsinstitut (SP) har kommit fram till att sju procent av luft/luftvärmepumparna används för kylning. Felix Berglund, styrelsemedlem i Svep och vd för Luftmiljöbutiken, arbetar med installation av luftvärmepumpar och berättar att grundorsaken till mögeltillväxt är dåligt underhåll. I en luft/luftvärmepump som används för kyla utan att rengöras bildas lätt kondens, dammet blir fuktigt och mögel är ett faktum. Det här kan uppstå även i vanlig luftkonditionering. Mögeltillväxten sker normalt på värmepumpens innervägg, bakom fläkten. Där är det svårt att komma åt att göra rent. Pumpen måste plockas isär innan den rengörs och Felix Berglund anser att det inte är något som en lekman ska ägna sig åt. Därför rekommenderar han service var sjätte månad för luftluftvärmepumpar som används för luftkonditionering, medan de som bara används för värme kan klara sig två år utan service. Det duger inte att spruta på rengöringsmedel, utan det krävs professionellt underhåll, anser han.
– Jag förstår inte varför folk tror att luftvärmepumpar är underhållsfria. Det är ju bara att titta på hur mycket damm som fastnar i filtret, utbrister Felix Berglund.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö 12/2011 sid 9

Publicerad 15 december 2011

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.