Kotyk: Säg ja till cirkulärt!
Bygg- och konstruktionssektorn lär stå för nära 40 procent av de globala koldioxidutsläppen – en utmaning som kräver nya sätt att tänka. Branden Kotyk, Victaulics vd och general manager för EMEA, menar att det är precis sådana lösningar som hans företag tillhandahåller.

Victaulic arbetar med mekanisk rörskarvning, flödeskontroll och brandskydd.
– Våra lösningar passar ihop med både miljöskydd och ekonomiskt välstånd, vilket gör det till en win-win-situation för företag, samhället och planeten, menar Branden Kotyk.
Enligt Branden Kotyk handlar det om ett helhetsperspektiv – från materialval och produktion till installation, drift, underhåll och återbruk. Allt med målet att minska den inbäddade koldioxiden – alltså utsläpp kopplade till materialproduktion, transport och konstruktion – som idag står för 11 procent av sektorns totala utsläpp.
Att låta konstruktionssektorn övergå i ett cirkulärt ekonomiskt kretslopp är avgörande för att minska avfall och uppnå nationella klimatmål.
Victaulics hållbarhetsstrategi börjar redan vid råmaterialet.

– Exempelvis är Victaulics segjärnsprodukter tillverkade av 100 procent återvunnet stål, från källor såsom bilkarossdelar och spill från plåtskärning. Dessutom återanvänds alla metallspån och allt slipdamm.
Produktionen sker med elektriska induktionsugnar – en teknik som enligt Kotyk minskar koldioxidutsläppen per ton stål med mer än 85 procent jämfört med traditionella metoder. Dessutom förläggs produktionen nära målmarknaderna, vilket minskar transportutsläpp.
– Denna strategiska placering möjliggör lokala uppköp av stålskrot och minimerar därmed transportutsläpp. Detta gör det möjligt för oss att stå fast i vårt engagemang för hållbarhet och fortlöpande minska vårt ekologiska avtryck.
Våra lösningar passar ihop med både miljöskydd och ekonomiskt välstånd, vilket gör det till en win-win-situation

Men hållbarhet handlar inte bara om material. Under design- och planeringsfasen används verktyg som BIM (Building Information Modelling) för att effektivisera projekten.
– Hos Victaulic utvecklar vi och drar nytta av fabrikationsklara BIM-modeller för att tillhandahålla korrekt information under samordningsfasen, för att i slutänden öka byggbarheten.
Detta samarbete i realtid mellan arkitekter, ingenjörer och entreprenörer minskar risken för fel, avfall och omarbete. BIM ger också värdefull data för drift, underhåll och avveckling längre fram i livscykeln.
Ett annat nyckelbegrepp för Branden Kotyk är standardisering. Genom att använda prefabricerade, rillade rörsystem kan installationer ske snabbare och med mindre avfall.

– Att välja rillad rörsammanfogningsteknik förenklar standardisering och möjliggör enklare prefabricering utanför byggplatsen.
Dessutom, menar han, är rillad rörskarvning både renare och säkrare jämfört med traditionella metoder som svetsning eller lödning, som alstrar föroreningar och avfall.
När byggnaden når slutet av sin livscykel är Victaulics lösningar utformade för att kunna demonteras och återanvändas.
Detta gör det möjligt för oss att stå fast i vårt engagemang för hållbarhet och fortlöpande minska vårt ekologiska avtryck.
– Victaulics kopplingar kan lätt avlägsnas genom att man helt enkelt lossar bultarna utan att skada rören eller omgivande kopplingar.

Materialen återvinns, återanvänds eller återförs till produktionen. Gummipackningar får nytt liv som lekplatsytor och konstgräsunderlag.
Branden Kotyk avslutar med att poängtera att den cirkulära ekonomin inte är en framtidsvision – utan en nödvändighet.
– Att låta konstruktionssektorn övergå i ett cirkulärt ekonomiskt kretslopp är avgörande för att minska avfall och uppnå nationella klimatmål.
Källa: Victualic