FORSKNINGSINSTITUT | 30 aug 2022

Här finns lösningen för framtida väderprognoser

– Det råder ingen tvekan om att datacenter kommer att spela en viktig roll i framtidens digitala infrastruktur. Datacentret i Tecnopolo di Bologna är ett bra exempel på det, konstaterar Matteo Vecchiato, på röranslutningsspecialisten Victaulic.

Här finns lösningen för  framtida väderprognoser
Datacentret i Tecnopolo di Bologna innehåller mer än 8 600 anslutningar, 2 400 armaturer och 990 ventiler. Foto: Victualic

European Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) ligger i Reading, Storbritannien. Forskningsinstitutet arbetar för att skapa tillförlitliga, medellånga numeriska väderprognoser och annan data för medlemsländerna. Och det krävs stora superdatorer för att utföra beräkningarna. ECMWF har därför beslutat inrätta ytterligare ett datacenter i Bologna i Italien.

Datacentret bearbetar tusentals bitar av information per sekund, dygnet runt, vilket skapar en enorm mängd värme i processen.

Matteo Vecchiato, försäljningschef, Victaulic. Foto: Victaulic

Victualic fick därför uppgiften att säkra de bästa möjliga spårade mekaniska röranslutningslösningarna för kylsystemet. Och det blev designföretaget Studio TI som använde sig av sin Victaulics Virtual Design & Construction-tjänst (VDC) för att skapa 3D-modeller av de föreslagna röranslutningarna.
Rörsystemet som Victaulic designade innefattade prefabricering före leverans. Genom prefabricering säkerställdes ett tillförlitligt system och produktion genom optimala förhållanden för kvalitetssäkring och kontroll.

En av Victaulics fördelar, menar försäljningschefen Matteo Vecchiato, är företagets förmåga till skalbarhet och anpassningsförmåga vid framtida förändringar.

– Som ett resultat av Victaulics installationsfärdiga teknik, Installation-Ready, kan installationen ofta göras sju gånger snabbare än med traditionella metoder, säger Matteo Vecchiato.

Den här lösningen har även banat väg för framtiden vid befintliga datacenter: Framtida utbyggnader kan nämligen göras helt utan användning av öppen låga. Detta utgör normalt en stor fara i datacenter men är nödvändigt vid svetsning och lödning.

Det mekaniska utrymmet, den tekniska tunneln och distributionen av luft till datorkylsystemenheterna vid datacentret i Tecnopolo di Bologna innehåller mer än 8 600 anslutningar, 2 400 armaturer och 990 ventiler.

Dessa sträcker sig från DN40 på de mindre enheterna till DN350.

Publicerad 30 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.