Energieffektivisering | 15 aug 2023

Konferensanläggningen framtidssäkrar med hållbar lösning för värme och kyla

Skåvsjöholm är en populär konferens och hotellanläggning, byggd på 70-talet och belägen norr om Stockholm. Nu ska fastigheten energieffektiviseras och Kylgruppen har fått uppdraget att energi- och miljösäkra kyl- och värmesystemen.

Konferensanläggningen framtidssäkrar med hållbar lösning för värme och kyla
Kylgruppen har i uppdrag att energi- och miljösäkra kyl- och värmesystemen i Skåvsjöholm konferens och möten norr om Stockholm. Foto: Kylgruppen

Genom att använda DLE-konceptet, som är en kombination av CO2-värmepump och avancerad styrteknik, kommer Skåvsjöholms kyl- och värmesystem bli både klimatneutralt och energieffektivt. CO2 (koldioxid) är ett helt och hållet miljövänligt och PFAS-fritt köldmedium som tillhandahålls som en biprodukt vid biogasframställning.

Skåvsjöholms fem värmepumpar kommer ersättas av en CO2-värmepump som hämtar energi ur 1400 meter lång sjöslinga som ligger utlagd i havsviken nedanför anläggningen. Resultatet blir en hållbar, energi- och kostnadseffektiv lösning för kyla och värme.

När DLE-konceptet är installerat och driftsatt kan det hjälpa Skåvsjöholm att nå ytterligare miljö- och energimässiga certifieringar som exempelvis Miljöbyggnad i drift och LEED. Skåvsjöholm är idag Svanenmärkt och ISO-certifierad. Anläggningen har plats för 107 övernattande gäster i 87 enkelrum och 10 dubbelrum. Till det finns det 17 mötesrum i varierande storlek.

Det här är framtiden och ligger helt i linje med Skåvsjöholms miljöprofil

Skåvsjöholms fem värmepumpar kommer ersättas av en CO2-värmepump som hämtar energi ur 1400 meter lång sjöslinga som ligger utlagd i havsviken nedanför anläggningen. Resultatet blir en hållbar, energi- och kostnadseffektiv lösning för kyla och värme.

– Vi har samarbetat med Kylgruppen i 17 år och känner deras kompetens och stora engagemang. När de föreslog DLE-konceptet var det en enhällig styrelse med ägare som ville genomföra den här framtidssatsningen. Skåvsjöholm är redan i dag en energieffektiv byggnad som nu blir ännu energisnålare med det nya klimatneutrala köldmediet. Vi kommer också få betydligt högre driftsäkerhet och inte minst begränsa oljespetsen till noll. Det här är framtiden och ligger helt i linje med Skåvsjöholms miljöprofil,  säger Dan Rick, fastighetschef på Skåvsjöholm konferens och hotell.

DLE-konceptet har installerats på flera konferensanläggningar, där energieffektivitet och miljötänkandet står högt på agendan, exempelvis på Sånga-Säby Konferens och Yasuragi SPA & Konferens.

Projekteringen av uppdraget är genomförd och installationsarbetet startade för Kylgruppens räkning under sommaren i år. Uppdraget slutförs under hösten.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 15 augusti 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.