Solenergi | 18 aug 2023

Kommunpolitiker mest positiva till solkraft på Gotland

Kommunpolitiker över lag har en positiv inställning till solkraften. Mest positiv till solkraften är kommunpolitiker i Gotlands län, enligt en undersökning som Energiföretagen gjort under våren.

Kommunpolitiker mest positiva till solkraft på Gotland
Sveriges mest solkraftspositiva kommunpolitiker finns på Gotland enligt en undersökning gjord av Energiföretagen. Bild: Energiföretagen

– Då det finns liten till ingen konflikt om solkraftens potential så borde den kunna byggas ut skyndsamt i samtliga län i Sverige. Regeringen återkommer ofta till att ”alla kraftslag behövs” för att klara klimatomställningen. Men för att Sverige skall klara detta måste vi också släppa loss solelens potential, säger Lars Andersson solkraftsexpert Energiföretagen.

I undersökningen ställde Energiföretagen frågor till kommunpolitiker runt om i landet hur de ser på kommunens behov av el kommande år och förmågan att möta efterfrågan. Undersökningen påvisade en oro hos politiker om att möta framtida elbehov. Överlag är dock politikerna mycket positivt inställda till solenergi och allra mest positiva är politikerna på Gotland, följt av Kronobergs län och Värmlands län.

På sista plats kommer Västerbottens län, där ändå en majoritet av kommunpolitikerna är positiva till solkraften, nämligen 67,3%.

Enligt branschorganisationen Energiföretagen är det viktigt att solenergi kommer med i den kommunala planeringen. Energiperspektivet måste med på ett helt annat sätt i kommunernas planarbete framöver.

Alla Sveriges kommuner kommer att behöva bli mer aktiva i energiperspektivet av sin framtidsplanering. Ny elproduktion, nya anslutningar och ett utbyggt elnät är i alla kommuners intresse för att stärka sin lokala energiförsörjning, anser Energiföretagen.

Källa: Energiföretagen

Publicerad 18 augusti 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.