Solenergi | 18 aug 2023

Kommunpolitiker mest positiva till solkraft på Gotland

Kommunpolitiker över lag har en positiv inställning till solkraften. Mest positiv till solkraften är kommunpolitiker i Gotlands län, enligt en undersökning som Energiföretagen gjort under våren.

Kommunpolitiker mest positiva till solkraft på Gotland
Sveriges mest solkraftspositiva kommunpolitiker finns på Gotland enligt en undersökning gjord av Energiföretagen. Bild: Energiföretagen

– Då det finns liten till ingen konflikt om solkraftens potential så borde den kunna byggas ut skyndsamt i samtliga län i Sverige. Regeringen återkommer ofta till att ”alla kraftslag behövs” för att klara klimatomställningen. Men för att Sverige skall klara detta måste vi också släppa loss solelens potential, säger Lars Andersson solkraftsexpert Energiföretagen.

I undersökningen ställde Energiföretagen frågor till kommunpolitiker runt om i landet hur de ser på kommunens behov av el kommande år och förmågan att möta efterfrågan. Undersökningen påvisade en oro hos politiker om att möta framtida elbehov. Överlag är dock politikerna mycket positivt inställda till solenergi och allra mest positiva är politikerna på Gotland, följt av Kronobergs län och Värmlands län.

På sista plats kommer Västerbottens län, där ändå en majoritet av kommunpolitikerna är positiva till solkraften, nämligen 67,3%.

Enligt branschorganisationen Energiföretagen är det viktigt att solenergi kommer med i den kommunala planeringen. Energiperspektivet måste med på ett helt annat sätt i kommunernas planarbete framöver.

Alla Sveriges kommuner kommer att behöva bli mer aktiva i energiperspektivet av sin framtidsplanering. Ny elproduktion, nya anslutningar och ett utbyggt elnät är i alla kommuners intresse för att stärka sin lokala energiförsörjning, anser Energiföretagen.

Källa: Energiföretagen

Publicerad 18 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.