Bygglov | 13 jun

Kommunen slopar bygglovsavgift för solceller

Upplands Väsby kommun vill få ännu fler kommuninvånare att satsa på solceller. Därför slopas nu avgiften för bygglov för att installera solcellspaneler på bostaden.

Kommunen slopar bygglovsavgift för solceller
Nu ska det bli enklare för fastighetsägare i Upplands Väsby som vill skapa solceller lovar kommunen, Foto: Mostphotos

– Vi vill med beslutet uppmuntra fler hushåll att ta egna initiativ till en klimatomställning där solpaneler kan vara ett bra alternativ. Vi behöver alla hjälpas åt i smått och stort för att lyckas med Väsbys och Sveriges klimatmål, säger bygg- och miljönämndens ordförande Margareta Hamark (L).

För en villaägare innebär beslutet en kostnadsbesparing på 4 436 kronor. För flerbostadshus och byggnader för verksamheter handlar det om besparingar på 7 393-13 729 kronor, beroende på åtgärd och byggnadens storlek.

Intresset för att installera så kallade solenergianläggningar i Väsby har hittills varit svalt. Under förra året inkom fem ansökningar för åtgärder som bedömdes vara bygglovspliktiga. Förhoppningen är nu att fler villaägare och företag ska visa intresse för solenergi. Eleni Zervou, enhetschef för bygg- och miljökontoret, säger att kommunen kan erbjuda korta handläggningstider. Sedan årsskiftet gäller en ny EU-lag som ställer krav på kommuner att prioritera ärenden som rör solenergi.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för att installera solcellspaneler. Den som har en komplett ansökan inlämnad oss kan få ett beslut av oss inom tre veckor, säger hon.

Solenergianläggningar kräver i vissa fall bygglov på byggnader inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för solenergianläggningar på byggnader. Vilka åtgärder som kräver bygglov och vilka undantag det finns från krav på bygglov framgår i plan- och bygglagen (2010:900).

Källa: Upplands Väsby kommun

Publicerad 13 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.