Uppvärmning | 8 nov 2022

Kommunalt bolag överger fjärrvärme för bergvärme

Kommunfastigheter och Laholmshem, två kommunala fastighetsbolag i Laholms kommun, har beslutat att lämna fjärrvärmen i Knäred bakom sig. Istället satsar man nu på bergvärme.

Kommunalt bolag överger fjärrvärme för bergvärme
Laholms kommunala fastighetsbolag storsatsar på bergvärme. Arkivfoto: Magnus Glans

Tanken är att alla fastigheter ska få sin egen, individuella, bergvärmeanläggning, rapporterar Hallandsposten. Knäreds största byggnadskomplex, Smedjebacken, är först ut. Just denna fastighet har dock aldrig varit ansluten till fjärrvärmenätet. Fastigheten har haft en flispanna och en oljepanna. Det har länge varit oklart vad som ska hända med fastigheten, men nu är det klart att den ska byggas om till förskola. Detta gör att byggnaden blir först ut.

För att kunna installera bergvärmepumpen har Kommunfastigheter fått beviljat 2,1 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket via Klimatklivet. Laholmshem har i sin tur fått 219 000 kronor för att göra en liknande installation i ett bostadshus i Knäred.

– Det är ett av husen som är anslutna till fjärrvärmen. Vi måste börja beta av dem någonstans och detta är det som ligger längst ut i nätet kan man säga, säger Frank Bylund, teknisk chef på Kommunfastigheter och Laholmshem till Hallandsposten.

Det finns inget tydligt besked för hur lång tid det kan ta att installera bergvärmeanläggningarna. Men Frank Bylund säger att det handlar om ett tiotal byggnader och att det troligtvis kommer att vara färdigt om tre till fem år.

 

Källa: Hallandsposten

Publicerad 8 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.