Klimatneutralt | 27 jan

Klimatneutralt byggande kan bli nya normen

Under förra året beslutade Malmö stad om en solcellsnorm för att alla kommunala fastigheter vid om- eller tillbyggnad. Med utbyggnaden av Klövervallens förskola kan grunden nu läggas för en ny norm om helt klimatneutralt byggande.

Klimatneutralt byggande kan bli nya normen
För året beslutade att alla ny- och ombyggnader av kommunala fastigheter ska omfattas av "solcellsnormen". Klimatnuetralt byggande kan bli stadens nästa norm. Illustration: White arkitekter

– Det här projektet visar att det är går att kombinera höga ambitioner kring barns livsmiljö och klimatvänlighet, samtidigt som det är kostnadseffektivt. Från i år är solceller norm på våra gemensamma byggnader, och jag ser att detta projekt innebär ett steg mot att även klimatneutralt byggande blir norm. Särskilt glad är jag över att detta pilotprojekt genomförs i Rosengård, eftersom det är oerhört viktigt att det byggs med hög kvalitet i hela staden, säger Stefana Hoti (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad.

I anslutning till den befintliga förskolan Klövervallen på Rosengård planeras en ny byggnad med två våningar, där 80 barn kommer att kunna gå i förskola. Totalt får Klövervallen 8 avdelningar med plats för 148 barn. Stommen byggas av trä och det huvudsakliga fasadmaterialet blir återbrukat tegel.

– När vi bygger Malmö helt är stadens nya solcellsnorm ett viktigt verktyg för att säkerställa hållbar och klimatneutral byggnation, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Källa: Malmö stad

Publicerad 27 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.