Fjärrvärme | 21 sep 2022

Karlskoga och Degerfors gör gemensam fjärrvärmesak

Karlskoga och Degerfors ska bygga ihop sina fjärrvärmenät och en tio kilometer lång ledning ska byggas för att koppla ihop de båda näten.

Karlskoga och Degerfors gör gemensam fjärrvärmesak
Projektering för nya fjärrvärmeledningen på västra sidan av sjön Möckeln är igång. Foto: Karlskoga Energi & Miljö

Fjärrvärmeledningen och en tryckstegringsstation är tänkt att ligga på västra sidan om sjön Möckeln och byggstart är planerad till sommaren 2023.

– Det här är ett stort, spännande och komplext projekt. Nu börjar fältarbetet och vi undersöker området på plats. Det är mycket att ta hänsyn till, allt från markförhållanden och arbetsmiljösäkerhet till fastighetsägare och tillstånd. Projekteringen sköts av WSP som har stor erfarenhet av liknande projekt, berättar Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

I och med sammankopplingen bildar de båda kommunernas energibolag ett gemensamt bolag, Möckeln Energi AB. Bolaget kommer endast att beröra den gemensamma fjärrvärmesatsningen och verka för båda kommunernas intressen.

– Att ha två produktionsenheter ger en effektivare drift och i och med det kommer koldioxidutsläppen att minska avsevärt. Med det nya bolaget ska vi säkerställa att alla förutsättningar optimeras för lång tid framöver, säger Peter Lilja, vd på Degerfors Energi.

Sammankopplingen har fått investeringsstöd via Klimatklivet från EU.

 

 

Källa: Karlskoga Energi & Miljö

Publicerad 21 september 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.