Energianvändning | 23 feb 2023

Jönköpings kommun sparar el för 40 villor

Tidigt under hösten 2022 satte Jönköpings kommun igång med att undersöka vilka förbättringar som kunde göras för att minska energiåtgången i den egna verksamheten. Relativt enkla medel har gett stor effekt – elanvändningen har minskat med motsvarande 40 villors årsförbrukning.

Jönköpings kommun sparar el för 40 villor
Jönköpings kommun har med relativt enkla medel lyckats sänka sin energianvändning med motsvarande 40 villors årsförbrukning. Foto: Jönköpings kommun

En grupp med experter från olika förvaltningar och bolag har under hösten arbetat med att se över kommunens större energiförbrukare. Det har framförallt handlat om att se över ventilation i fastigheter och att styra energikrävande verksamheter bort från den tiden på dygnet då mest el förbrukas. Ventilation har en stor effekt på den totala förbrukningen.

– Det är svårt att mäta exakt hur mycket vi lyckats sänka förbrukningen, men vi uppskattar att minskningen sedan slutet på oktober motsvarar årsförbrukningen från drygt 40 villor, säger Michael Alm, VVS-ingenjör på tekniska kontoret.

Nu fortsätter vi arbetet för att på sikt kunna minska energiåtgången ytterligare

En annan viktig del har handlat om att kommunicera budskapet om att tänka på elförbrukningen – både inom organisationen och till allmänheten. Medarbetare har uppmanats att vara mer noggranna med att släcka lampor och att stänga av datorer och skärmar som inte används.

– Alla har bidragit med små medel för att nå målen. Men det finns mer att göra. Bland annat tittar vi nu på en tydligare energiplan och verktyg för att kunna mäta förbrukningen mer i detalj, säger Linda Hassel, hållbarhetsstrateg på Jönköpings kommun.

Fakta

Här är de största åtgärderna som gjorts under hösten:

  • Ventilationen i fastigheterna har justerats med en timme per dag.
  • I storköken har det införts ändrade rutiner för att minska belastningen under höglasttimmar.
  • Kylcentraler för ispister körs inte under höglasttider
  • Badaktiviteter som bastu och vågbassäng är igång mer sällan.
  • Arbete pågår just nu med att installera möjlighet till manuell start av ventilationen i elva idrottshallar för att undvika onödig överventilering.

Källa: Jönköpings kommun

Publicerad 23 februari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.