Solenergi | 10 okt 2022

Jättelagret redo att producera solel

Julas centrallager på 178 000 kvadratmeter är norra Europas största lagerbyggnad. För två år sedan startade en förstudie kring solpaneler – nu har den första installationen gjorts och energiproduktionen drar igång.

Jättelagret redo att producera solel
Jula jättelager i Skara har fått solceller på taket för att kunna producera ungefär 2 500 MWh el om året. Foto: Jula

– Efter en gedigen analys har vi landat i att vi vill bygga ett system som passar oss på Jula, vi är ju vana att fixa saker själva. Med den här nya solcellsparken kommer vi vara självförsörjande, och här kommer vi kunna ladda våra nya 32 meter långa el-lastbilar, säger Lennart Karlsson, VD Jula Logistics och projektägare till solcellsinitiativet.

Ytan som de 6150 panelerna, som tillsammans har en effekt på 3, 1 MW panelerna, upptar är cirka 20 000 kvadratmeter av det totalt 178 000 kvadratmeter stora taket och till detta har totalt 59 500 meter kabel behövts för att koppla in anläggningen. Dessutom har 26 inverterare installerats som omvandlar solenergin från likström till växelström.

– Tillsammans med nära samarbetspartners har vi tagit fram en lösning där vi har delat upp samtliga komponenter som behöves till anläggningen. Vi köpt panelerna, kablar, inverterare, ställverk, ballast, montagesystem med mera direkt från tillverkare. Vi har dessutom konstruerat egna fixeringarna för inverterarna genom en lokal entreprenör. Det är noggranna beräkningar och tester som ligger till grund för det arbetet, fortsätter Lennart Karlsson.

Själva monteringen av panelerna har sträckt sig över fem veckor och nu startar själva produktionen.

– Totalt sett beräknas våra paneler tillverka ungefär 2 500 MWh el under ett år. Det motsvarar ungefär halva årselförbrukningen av Julas centrallager eller hela årselförbrukningen av 150 villor, berättar Lennart.

Källa: Jula

Publicerad 10 oktober 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.