Solceller | 29 aug 2023

Inviger sitt andra jättesoltak

Svenska Retursystem ska inviga solcellstaket på sin nybyggda logistikanläggning i Vaggeryd. Detta är ett av de största solcellstaken i Sverige med 7 342 solcellspaneler, som beräknas producera 3,7 GWh. Tidigare i år invigde företaget ett motsvarande soltak i Västerås.

Inviger sitt andra jättesoltak
Svenska Retursystem inviger sitt andra jättesolcellstak i Sverige på kort tid. De 7 342 solcellspanelerna beräknas producera 3,7 GWh. Foto: Svenska Retursystem

– Om man har ett ledigt tak är det ett stort slöseri att inte använda det till grön elproduktion om det går. Vår nya solcellsanläggning i Vaggeryd kommer att producera stora mängder el och vi hoppas att vi inspirerar fler bolag att utnyttja sina takytor för att skapa en grönare industri, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

Att kunna producera egen solenergi är ett viktigt bidrag i bolagets målsättning om att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan. De 7 342 solcellspanelerna beräknas producera 3,7 GWh.

Inledningsvis kommer elproduktionen att användas i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

– Det är mycket roligt att få vara med och inviga Svenska Retursystems nya solcellsanläggning som blir en av de största takplacerade anläggningarna i landet. Installationen kommer att producera mängder med grön solel till verksamheten och göra dem mindre känsliga för fluktuerande elpriser, säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.

Tidigare i år invigde bolaget ett motsvarande solcellstak på anläggningen i Västerås, vilket Energi & Miljö tidigare rapporterat om.

Källa: Svenska Retursystem

Publicerad 29 augusti 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.