Tema: Solenergi | 13 jul 2023

Fler solpaneler – tak så mycket!

Det installeras allt fler solpaneler i och på byggnader. Anläggningarna blir dessutom allt större.
– Om man har ett ledigt tak är det ett stort slöseri att inte använda det till grön elproduktion om det går, säger Pontus Björkdahl som är hållbarhetschef på Svenska retursystem.

Fler solpaneler – tak så mycket!
Svenska retursystems solcellesanläggning i Västerås är en av Sveriges största takbaserade. Foto: Pia Nordlander

I slutet på 2022 fanns det i Sverige, enligt Energi­myndigheten, 147 692 elnätsanslutna solcellsanläggningar, som tillsammans beräknas kunna producera över två terawattimmar el per år. Det är ungefär lika mycket som 650 000 elbilar gör av med årligen.

Enligt myndighetens prognos kommer produktionen av solel mer än fördubblas under de närmaste två åren.

Det finns fler orsaker till ökningen, bland annat högre energipriser i Ukrainakrigets spår, ökat behov av grön el och över tiden allt billigare solceller. Beslutet häromåret att höja effektgränsen för befrielse från energiskatt för egenproducerad förnybar el från 255 kW till 500 kW har bidragit till att öka storleken på anläggningarna.

Elin Larsson, analytiker på Energi­myndigheten. Foto: Adam af Ekenstam

– Vi ser också hur allt fler kompletterar sin anläggning med energilager, framför allt batterier, säger Elin Larsson, som är analytiker på Energi­myndigheten.

Trängseln i elnätet gör att många ägare av solcellsanläggningar inte kan mata ut el i den omfattning som de skulle vilja göra, vilket innebär en begränsning när det gäller byggandet av främst större anläggningar.

Om några år väntas det inom EU bli krav på att det ska installeras solpaneler på alla nya större byggnader om det är tekniskt och ekonomiskt möjligt.

I våras invigdes Svenska retursystems solcells­anläggning i Västerås, som beräknas kunna producera 3 GWh per år, vilket motsvarar hushållselen för 600 normalstora villor.

Fakta

Solcellsanläggningar

Exempel på andra stora solcellsanläggningar på tak (installerad effekt):

  • Solskenet, Borås: 5 MW, driftsatt 2020
  • Hisingen logistikpark Göteborg: 3,7 MW, driftsatt 2020
  • Komatsu, Umeå: 3,2 MW, driftsatt 2020
  • Flygstaden, Eslöv: 1,5 MW, driftsatt 2021
  • Apotea, Morgongåva: 1,5 MW, driftsatt 2017
  • Kingspan, Stigamo: 1,3 MW, driftsatt  2021
  • HSB Brf Bosvedjan, Sundsvall: 1,3 MW, driftsatt 2019

Fakta: Energimyndigheten

De 6 097 panelerna ligger på taket till den drygt 37 000 kvadratmeter stora terminalen.

– Anläggningen beräknas kunna producera motsvarande lite mer än hälften av vår elförbrukning. Den el som vi själva inte kan använda, till exempel under soliga sommardagar, kommer vi att skicka ut på nätet, säger Pontus Björkdahl som är hållbarhetschef på Svenska retursystem som ägs till lika delar av Dagligvaruleverantörers förbund och Svensk dagligvaruhandel.

Bolaget förser livsmedelsbranschen med standardiserade återanvändningsbara lådor och pallar i plast som cirkulerar mellan producenter, grossister, butiker och restauranger i ett slags kretslopp.

22 växelrik­tare omvandlar likström från solpanelerna till växelström, berättar Axel Wahlund och Pontus Björkdahl. Foto: Pia Nordlander

– På vägen passerar de någon av våra fyra anläggningar där de tvättas, kontrolleras och lagas innan de skickas ut igen, berättar förbättringskoordinator Fredrik Berg, medan han visar oss runt i anläggningen i västra Västerås.

– Mycket av arbetet är automatiserat. Vi har tre produktionslinor för tvätt av lådor och en för tvätt av pallar.

Cirka 70 miljoner lådor respektive 2,5 miljoner pallar tvättas årligen i Västeråsterminalen. 175 000 lådor och 30 000 pallar lagas så att de kan användas igen.

– Vid full produktion kommer det ut mer än en låda i sekunden. Verksamheten är i gång dygnet runt med undantag för vissa aftnar.

Förarlösa truckar svarar för en stor del av last­nings­- och lossningsarbetet i Svenska retursystems terminal i Västerås. Foto: Pia Nordlander

Förarlösa truckar svarar för en stor del av lastnings- och lossningsarbetet.

Uppvärmning sker med hjälp av fjärrvärme och värmeåtervinning från tvättprocessen.

I det stora och rymliga fläktrummet på andra våningen är det installerat två luftbehandlings­aggregat, Greenmaster CCL med dubbla plattvärmeväxlare och med en kapacitet på 12 500 liter per sekund vardera. SRS äger inte byggnaden, utan hyr den.

En stor bildskärm i foajén visar elproduktionen i realtid. Foto: Pia Nordlander

– Vi beställde fastigheten med ett förstärkt tak och dimensionerat ställverk, har gjort ett affärsupplägg där fastighetsägaren äger solpanelerna och vi betalar en tilläggshyra för panelerna samtidigt som det är vi som tar hand om den el som produceras. Det innebär att fastighetsägaren vet hur deras intäkt kommer att se ut. För vår del är intäkterna från anläggningen beroende av energipriserna, vilket innebär en viss ökad risk. Men vi gör inte detta primärt av ekonomiska skäl, utan av hållbarhetsskäl. Men målsättningen är att lösningen även går ihop ekonomiskt, säger Pontus Björkdahl.

Axel Wahlund, projektledare på Svea solar som har levererat solpanelerna, menar att det kan vara rimligt att det är fastighetsägaren som äger solcellsanläggningen även om hela byggnaden hyrs ut till en och samma hyresgäst.

– Med tanke på hur länge panelerna håller finns det risk för att hyresgäster byts ut under panelernas livslängd, även vid långa kontrakt.

Vilka är svårigheterna med att lägga solpaneler på stora industritak?

– Det går ofta mycket bra, men det krävs gedigna beräkningar av bland annat tyngd och vindlaster. Det är trots allt anläggningar som ska klara ”worst case” under flera decennier. Däremot krävs det mycket lite underhållningsarbete. Man ska i princip inte röra panelerna när de väl är på plats. Damm och smuts, till exempel, tar regnet bort.

Fredrik Berg visar runt i det rymliga fläktrummet på andra våningen där det är intsallerat två stora luftbehandlings­aggregat. Foto: Pia Nordlander

Utmed husets ena fasad löper det likspännings­kablar från solcellerna på taket till 22 växelriktare.

– De omvandlar likström till växelström som därefter går in i de båda ställverken och ut på nätet eller till resten av byggnaden.

I terminalens foajé sitter det på ena väggen en stor bildskärm som visar elproduktionen.

– Vi har det för att kunna visa våra samarbets­partners, men också de som arbetar här, hur det går. Man ser ju inte panelerna på taket. Det här är ett bra sätt att visualisera panelerna på marken, säger Pon­tus Björkdahl.

I Bålsta, några mil öster om Västerås, har företaget Logicenters byggt en logistikfastighet med Nordens största takbaserade solcellsanläggning, cirka 80 000 kvadratmeter stor. Det motsvarar cirka elva fotbollsplaner.

22 växelrik­tare omvandlar likström från solpanelerna till växelström, berättar Axel Wahlund och Pontus Björkdahl.
Foto: Pia Nordlander

Effekten vid full drift beräknas till cirka 8,9 MW och årsproduktionen till 7,8 GWh.

– Vi har solpaneler på cirka 30 av våra anläggningar, men har beslutat att installera solceller på alla nybyggnationer samt på befintliga tak där det är möjligt. Målsättningen är att ha det på alla om några år, berättar Matthias Kettelhoit som är vd för Logicenters med verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Polen och Tyskland.

I nybbygda Magasin X i Uppsala har det installerats byggnadsintegrerade solceller i panelen. Foto: Gustav Kaiser

Han menar att svenska skatteregler bromsar utbyggnaden av större solcellsanläggningar.

– Företag som investerar i stora solcellsanläggningar (över 500 kilowatt) tvingas skatta för den el som de själva producerar, även om elen enbart förbrukas i den egna fastigheten, vilket är orimligt och hämmar utbyggnad. Det är som om man skulle betala moms på de tomater som man odlar till sig själv i sin trädgård. Man bör ta bort taket. Egenförbrukad solel bör vara skattefri som det är i de flesta andra EU-länder.

– Det är dessutom en enkel åtgärd. Det är betydligt svårare med distributionen. På många håll klarar inte elnätet att ta emot all den ”överskottsel” som vi och andra lokala producenter skulle kunna leverera.

För ungefär ett år sedan invigdes formellt fastigheten Magasin X i centrala Uppsala. Vasakronans kontorshus har, förutom solpaneler på taket, 540 kvadratmeter måttanpassade solceller integrerade i fasaden.

Ulf Näslund, teknikutvecklingschef på Vasakronan. Foto: Gustaf Kaijser

– Vi har bestämt oss för att pröva att integrera solceller i fasader så att de blir en del av byggnaden istället för något som man hänger på i efterhand, berättar Ulf Näslund, som är chef för teknikutveckling på Vasakronan.

Magasin X har ganska många glasytor. För att undvika att det blir för varmt i huset sommartid är täta delar insprängda mellan fönsterpartierna.

– I dem har vi satt solceller. Det gör att vi dels dämpar solinstrålningen, dels fångar upp sol­instrålningen i en solcell.

Var det mycket extra jobb?

– Nej, det enda extra var att vi fick se till att det fanns kabel framdragen till panelerna.

Projektet har delvis stöttats ekonomisk av EU som vill få igång marknaden för solintegrerade solceller. Anläggningen har varit i full produktion sedan i mars i fjol.

Hur har det gått?

– Mycket bra. 2022 levererade fasadanläggningen, som är på 92,5 kWp, cirka 50 megawattimmar. Men då var den inte igång under hela året.

– Vi har nyligen driftsatt ett batterilager i källaren. Vi vill kunna behålla en del av det överskott som vi nu säljer.

Varför används inte byggnadsintegrerade solceller oftare?

– Det brukar jag också fråga mig. Egentligen finns det inga tekniska problem. Däremot tror jag att det finns en stor okunskap i branschen förutom att solpaneler gynnas ekonomiskt av massproduktion. Om man måste tillverka unika solcellselement blir det dyrt. Det bäste vore om det fanns ett antal standardstorlekar som man kan välja bland.

Ulf Näslund berättar att Vasakronan använder byggnadsintegrerade solceller i ytterligare ett kontorsprojekt i Uppsala. Det så kallade Lumiprojektet ska få både tak- och fasadintegrerade solceller.

– Vi har bestämt att vi framöver i alla våra projekt åtminstone ska undersöka en sådan lösning. Det är viktigt att frågan kommer upp tidigt i processen, redan från start.

Under de senaste decennierna har priset på solceller minskat kraftigt samtidigt som de har blivit allt effektivare.

Charlotte Platzer Björkman, professor vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

– Teoretiskt kan en vanlig kiselsolcell komma upp i runt 30 procents verkningsgrad. Hos vanliga moduler ligger verkningsgraden i dag på runt 20 procent, berättar Charlotte Platzer Björkman, som är professor i fasta tillståndets elektronik vid Uppsala universitet och forskar på tunnfilmssolceller.

– Även om man kan pressa och förbättra tillverkningen en del, behövs det något annat för att väsentligt öka verkningsgraden.

Som vad?

– Det pågår mycket intressant och spännande forskning kring olika material och metoder, bland annat att stapla solceller på varandra.

Orsaken till att dagens solceller inte har högre verkningsgrad är att de bara kan ta tillvara på solljus av vissa våglängder.

– Genom att exempelvis ha en kiselcell som bottencell och en tunnfilmssolcell av annat material som toppcell, kan man styra så att toppcellen tar hand om mer av det blå ljuset och bottencellen mer av det röda ljuset med resultat att verkningsgraden ökar, säger Charlotte Platzer Björkman.

– Ju mer perfekta man gör materialen, desto lägre blir förlusterna. Men det innebär samtidigt ofta dyrare material. Det som vi arbetar med nu är bland annat att försöka få fram tandemceller till ett rimligt pris. En annan viktig aspekt är stabiliteten, det vill säga solcellens livstid.

På taket till Svenska retursystems anläggning i Västerås har det installerats solpaneler, berättar projektledare Axel Wahlund och hållbarhetschef Pontus Björkdahl. Foto: Pia Nordlander

Pontus Björkdahl hoppas att ellastbilar i framtiden ska kunna laddas samtidigt som de lossar eller lastar vid Svenska retursystems terminal i bland annat Västerås.

– Vi håller i samarbete med Lindholmen Science Parks projekt Leela – Lokala energisystem för elektrifiering av logistikapplikationer – på att undersöka lösningar där vi istället för att skicka ut den på nätet, lagra den el som vi producerar men inte själva använder. Vi räknar bland annat på vilka batteristorlekar som krävs för att flera bilar ska kunna laddas samtidigt.

– Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna sätta upp laddstationer som transportörerna kan använda sig av medan de är här för att lasta och lossa.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 13 juli 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.