Kvävevatten från industrier ska ersätta mineralgödsel
Biototal inviger under veckan en produktionsanläggning för att tillvara på kvävevatten från industrin. Målet är att vattnet ska ingå ett cirkulärt kretslopp. I den nya anläggningen tillsätts ytterligare näringsämnen för att vattnet ska kunna användas istället för mineralgödsel inom lantbruket.

Av kvävevattnet från industrin skapar Biototal så kallat NS-vatten. Vattnet har när det lämnar den nya anläggningen i Västerås högt innehåll av kväve och svavel. Syftet är att NS-vatten ska ersätta mineralgödsel som idag används i lantbruket, vilket innebär flertalet miljövinster.
Tidigare har kvävevattnet från industrin pumpats till det lokala avloppsreningsverket, där mängden kväve i vattnet minskas. Detta är en energikrävande process. Att använda NS-vatten istället för industriellt producerad mineralgödsel ger betydande energivinster och bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.
Det vatten som tidigare släppts ut i Mälaren från reningsverket innehöll fortfarande kväve. Genom att istället ta tillvara på kvävevattnet och återföra det till lantbruket minskar övergödningen i närliggande vattendrag.
Den nya anläggningen kommer att hantera 6 000 kubikmeter vatten per år, med ett kväveinnehåll på minst 7 kilo per kubikmeter och ett svavelinnehåll på minst två kilo per kubikmeter.
Kvävet i vattnet består av de direkt växttillgängliga formerna ammonium- och nitratkväve.
Källa: Biototal