Ingår allt i en totalentreprenad?

Frågan den här gången kan synas trivial – men förvånansvärt ofta förefaller begreppet ”totalentreprenad” missförstås mellan parterna i ett byggprojekt, det vill säga mellan beställare och entreprenör. Så, vad är egentligen en totalentreprenad? Krister Lindgren, Hellström Advokatbyrå, har svaret.
FRÅGA: Vad är egentligen en totalentreprenad?
SVAR: Utgångspunkten är att parterna (i kommersiella sammanhang) i ett entreprenadavtal har hänvisat till att ABT 06 (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten) ska tillämpas för uppdraget.
För att bestämmelserna ska gälla krävs med andra ord att parterna har avtalat om detta. Valet av namn ger dock en inte helt lyckad anvisning.
Begreppet ”total” leder inte sällan vissa parter till den felaktiga slutsatsen att det framför allt handlar om entreprenadens omfattning ifråga om vilka arbeten som ingår i entreprenörens åtagande. Särskilt beställare läser gärna in en känsla av att ”allt ingår” oavsett vad som sedan uttryckligen anges i kontraktshandlingarna i övrigt. Så är alltså inte fallet. Den avgörande innebörden och betydelsen vid upphandling av en totalentreprenad är att entreprenören påtar sig inte bara att utföra arbetet fackmässigt utan också att klara de olika funktionskrav som kan finnas redovisade i handlingarna.
Det innebär i praktiken att i entreprenörens åtagande ingår att entreprenören måste projektera färdiga tekniska lösningar för att uppfylla de av beställaren ställda funktionskraven.
Det uttrycks normalt med att entreprenören har ett så kallat utförandeansvar men också ett funktionsansvar. Begreppen funktion och funktionsansvar är definierat i ABT 06 under begreppsbestämningar och där anges att med funktion menas – sådan användbarhet eller sådan för användbarhet nödvändig egenskap som normalt konstateras genom mätning, provning eller nyttjande.
Det är med andra ord en abstrakt företeelse som inte är direkt synbar. Till exempel ett krav på att en viss rumstemperatur ska innehållas för ett bostadsprojekt. Det är alltså inte fråga om en utökad omfattning (förutom att entreprenören förväntas att utföra projektering utöver själva genomförandet) utan det handlar om ett utökat ansvar.
Det som sedan kan ställa till det är att även vid entreprenader upphandlade som totalentreprenader har beställaren i större eller mindre grad redan projekterat hela eller delar av uppdraget.
Det vill säga, beställaren har redan tagit fram fullt färdiga ritningar och beskrivningar som entreprenören har att rätta sig efter. Det är inget som hindrar att parterna ändå tillämpar bestämmelserna för totalentreprenader ABT 06, men då ska parterna vara medvetna om att entreprenörens funktionsansvar minskar i motsvarande mån som beställaren på egen hand svarat för detaljprojekteringen och tillhandahållit tekniska lösningar för utförandet.
Text: Krister Lindgren
Fakta
KOM IHÅG
• Parterna har hänvisat till att ABT 06 ska tillämpas för uppdraget
• De krav på arbeten och arbetsmoment som entreprenören ska utföra måste framgå av kontraktshandlingarna
• Entreprenören måste projektera färdiga tekniska lösningar för att uppfylla funktionskraven