Projekt | 27 jul

Hyresrätter med trästomme på taket

Einar Mattsson bygger på två våningar med hyresrätter på fastigheten i korsningen Torkel Knutssongatan/Krukmakargatan i Stockholm. Hela fastigheten renoveras samtidigt med stambyte och ny ventilation.

Hyresrätter med trästomme på taket
Påbyggnaden värnar stadsbilden och har hög arkitektonisk kvalitet och stärker den befintliga byggnadens gestaltning och kulturhistoriska värde. lllustrationsbild: Einar Mattsson

Einar Mattsson renoverar nu hela fastigheten Råttan 13. Huset renoveras varsamt, trots omfattande stambyte och hisschakts-ombyggnationer. Flera detaljer som dörrar, parkett med mera fräschas upp och återbrukas i det för tillfället slitna huset. Här förbättras också klimatskalet och fastigheten moderniseras för att uppfylla dagens lag- och byggkrav.

Elsystemet byts ut och moderniseras, ny isolering läggs på befintlig putsfasad, och sedan läggs den nya putsen ovanpå. Putsen följer Stockholms stads fasadprogram och får därför samma kulör och putsteknik som när huset uppfördes 1960. I de nya bostäderna på taket installeras FTX-teknik för ventilation. De befintliga bostäderna får ett uppgraderat ventilationssystem för bättre komfort.

Att bygga i stadsmiljö kräver extrem planering.

– Den största utmaningen på det här projektet är logistiken. Det finns inte ytor att placera och lagra material på utanför fastigheten. Utöver att ett ROT-projekt redan är ett enormt logistikprojekt, så ska det här projektet klara av att hantera transporter av en hel husstomme och övrigt material för de två nya våningarna. I sådana här projekt är tidsplaneringen avgörande och minsta försening skapar problem i flera led, vilket vi vill undvika, skriver Einar Mattsson i ett pressmeddelande.

Under 2025 flyttar de tidigare hyresgästerna tillbaka till lägenheterna de tidigare bott i. Ett trettiotal personer får också ett eget hyreskontrakt för en nyproducerad hyresrätt i bra läge på centrala Södermalm, utan att någon ny mark använts.

 

Källa: Einar Mattsson

Publicerad 27 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.