Solenergi | 22 feb 2023

Hustillverkare satsar på mer solenergi

Götenehus har haft en egen solcellsanläggning på sitt fabriksområde sedan 2019. Med goda erfarenheter väljer hustillverkaren nu att bygga ut anläggningen med ytterligare 25 procent.

Hustillverkare satsar på mer solenergi
Götenehus bygger ut sin solcellsanläggning med 25 procent och kommer kunna producera nästan 500 000 kWh per år. Foto: Götenehus

– Vi är verkligen nöjda med anläggningen och är glada att vi redan från början förberedde möjligheten att expandera solcellsparken. Den nu beslutade investeringen uppgår till 1,4 miljoner kronor och vi räknar med en återbetalningstid på sju år, säger David Ulinder som är teknik- och hållbarhetschef på Götenehus Group.

När utbyggnaden är klar kommer anläggningen att producera omkring 30 procent av den el som företaget använder i sin produktion.

– Vi bygger bostadsområden med trähus, och hållbarhet är en viktig del av vårt erbjudande. Att hushålla med gemensamma resurser och producera el från förnybara källor känns lika självklart som att vi erbjuder kunderna solceller på de energisnåla hus vi bygger för dem, säger David Ulinder.

Den totala anläggningen beräknas stå klar i mars i år och kommer kunna producera nästan 500 000 kWh per år.

Källa: Götenehus

Publicerad 22 februari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.