Alger | 24 jul 2023

Hon tror på isolering av alger

Isolering av alger. Den affärsidén ska Janna Naser utveckla, tack vare en halv miljon i stipendium från XO Foundation som ska gå till att utveckla tillverkningsprocessen.

Hon tror på isolering av alger
Janna Nasser har fått en halv miljon kronor från XO Foundation för att utveckla sin affärsidé om isolering av alger. Foto: XO Foundation

Janna Naser fick idén under entreprenörseventet Emax i fjol, en tävling för unga entreprenörer att hitta affärsidéer som går i linje med FN:s klimatmål.

– Jag och min grupp kom på att det spolas upp mycket alger och tång, vilket ökar koldioxidutsläppen i kustkommuner, berättar Janna Nasser för Nerikes Allehanda.

Efter att ha kommit i kontakt med en byggentreprenör under eventet slog Janna in på isoleringsspåret, ett segment inom byggbranschen där efterfrågan aldrig varit så hög som nu med de höga elpriserna. Janna och hennes studentkollegor tog kontakt med forskare och fick reda på att man isolerade med alger i kuststäder förr och att det skulle vara möjligt göra det även i dag.

Det är dyrt att få till nytt byggmaterial och det är mycket som behöver göras för att det ska bli säkert.

Tillsammans med två andra studenter på Thoren Business School började Janna Nasser göra forskning på Tjärnö marina laboratorium, samt rådgöra med professor och delta i nätverksträffar. Det hela mynnade ut i en affärsidé och UF-företaget Alga UF, som senare blev Årets UF-företag i Örebro och som nu även belönats med en halv miljon kronor från XO Foundation.

– Pengarna kommer att gå till att utveckla tillverkningsprocessen och certifikat. Det är dyrt att få till nytt byggmaterial och det är mycket som behöver göras för att det ska bli säkert. Det här var den extra pushen vi behövde, säger Janna Nasser till Nerikes Allehanda.

Hon vann även tävlingen på Emax och kommer under hösten att få åka till Silicon Valley för att ytterligare vässa sin affärsidé. Hon håller efter studenten på att göra om sitt UF-företag till ett aktiebolag och siktar på att etablera sig på marknaden i Sverige till att börja med.

– Det blir nog internationellt också, efter att vi har etablerat oss i Sverige. Det har vi upplevt innan vi har en färdig produkt ens. Vi har kontakt med ett EU-projekt genom Lunds högskola redan nu, säger Janna Nasser till Nerikes Allehanda.

Målet är renare stränder, hållbarare byggindustri och varmare hem.

 

Källa: Nerikes Allehanda

Publicerad 24 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.