Vindkraft | 25 mar

Holmen fortsätter satsning på vindkraft

Skogsbolaget Holmen fortsätter sin satsning på vindkraft och satsar nu 1,5 miljarder på Blisterlidens vindkraftpark i Skellefteå. enom investeringen ökar Holmens årliga produktion av förnybar energi från vatten och vind med 360 GWh till drygt 2 TWh.

Holmen fortsätter satsning på vindkraft
Skogsbolaget Holmen fortsätter sin satsning på vindkraft och investerar nu 1,5 miljard i en vindkraftpark i Skellefteå. Foto: Shutterstock

Blisterlidens Vindkraftspark omfattar 14 vindkraftverk och uppförs i samarbete med leverantören Nordex. Den förväntas tas i bruk under 2026. Investeringen är en del i utvecklingen av Holmens energiaffär och kommer innebära att produktionen av vatten- och vindkraft ökar med 20 procent.

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att skapa långsiktigt värde och samtidigt möjliggöra den gröna omställningen genom ökad elektrifiering. Vi är övertygade om att vindkraften kommer att spela en viktig roll i framtidens elsystem tillsammans med den reglerbara vattenkraften och vi är stolta över att kunna bidra i denna utveckling, säger Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef Holmen Energi.

Utöver vindkraftsparkerna Varsvik, Blåbergsliden och nu Blisterliden har Holmen ett 30-tal projekt i olika faser, från fördjupad analys till hantering av tillståndsansökan. Näst på tur är Stormyrbergets Vindkraftspark i Västernorrland, ett projekt som drivs tillsammans med Vattenfall och som kan bli aktuellt för investeringsbeslut under 2025.

– Genom att kombinera skogsbruk och elproduktion på våra marker bidrar vi också till den nödvändiga energiomställningen i samhället, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef Holmen.

Källa: Holmen

Publicerad 25 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.