Högre temperaturer ger bättre potential för havsvindkraft
Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt hur vindförhållandena längs världens kuster påverkas av den globala uppvärmningen. Resultatet visar en ökad potential i de kustnära haven till skillnad från över land, där prognosen istället tyder på minskande vindar.
– Vi jämförde klimatmodellerna med observationsdata under perioden 1940–2014 och kunde se att modellerna tenderar att underskatta de långsiktiga vindförändringarna som sker. Det kommer blåsa mer över de kustnära haven när jorden värms upp än vad dagens modeller visar, säger Cheng Shen, doktorand i meteorologi på Göteborgs universitet.
Det gör att havsvindkraft av forskarna bedöms ha den största tillväxtpotentialen av alla förnybara energikällor. Ett havsbaserat vindkraftverk producerar cirka 50 procent mer el än ett verk som är placerat på land på grund av att det blåser oftare och starkare samt att det inte finns några hinder i form av byggnader eller träd till havs.
I studien utgick forskarna från fyra framtidsscenarier som FN:s klimatpanel, IPCC, har skissat på för det tjugoförsta århundradet. I det varmaste scenariot har den globala medeltemperaturen stigit med 4 grader Celsius sedan förindustriell tid. Vid ett sådant scenario skulle den potentiella vindenergin över de kustnära haven öka med i genomsnitt 9 procent, och i Europa upp till 26 procent, jämfört med om uppvärmningen stannar vid 1,5 grader C. Ett mer troligt scenario, enligt IPCC, är att uppvärmningen landar kring 2 grader Celsius. I det fallet ökar vindkraftpotentialen med som mest cirka 5 procent.
– Vår studie är intressant eftersom flera andra studier visar att vindstyrkorna över land minskar i IPCC:s framtidsscenarier. Det sker alltså ett skifte där en del av vindenergin flyttar ut över haven, säger Cheng Shen.
Källa: Göteborgs universitet