Upphandling | 5 okt 2023

Historisk upphandling i energieffektivisering

För första gången har det ställts krav på auktorisation inom energieffektivisering för att kunna delta i en upphandling. Det gällde tvättstugor till bostadsrättsföreningar och upphandlingen gjordes av Klimatspararna, en ny klimatsmart upphandlingsplattform för den privata sektorn som Energieffektiviseringsföretagen, Sustainable Innovation och Fastighetsägarna Stockholm står bakom.

Historisk upphandling i energieffektivisering
Den första upphandlingen med krav på auktorisation inom energieffektivisering har genomförts och gällde tvättstugor till bostadsrättsföreningar. Foto: Sustainable Innovation

Klimatspararna är en webbaserad tjänst som genomför upphandlingar för flera bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare samtidigt. På så vis blir upphandlingen både enklare och billigare samtidigt som klimatnyttan säkerställs. Genom välformulerade, högt ställda krav levereras energieffektiva produkter och installationer med bra kvalitet.

Den första upphandlingen vanns av Entema Service och Entreprenad AB och var historisk på så sätt att det var första gången som det ställdes krav på auktorisation för att delta.

– Vi ser mycket positivt på Eneffs auktorisation, det är bra om slutkunden kan känna sig trygg med att leverantörerna har gått igenom en kontroll för att säkerställa att de kan leverera rätt tjänster på rätt sätt. Entema vill göra rätt från början. Vi ansluter oss till denna och andra liknande certifieringar för att det är viktigt, och för att det på ett enkelt sätt visar upp att Entema jobbar energieffektivt och är med på det tåget, säger Johan Wänglund. vd för Entema AB.

Energieffektiviseringsföretagen, Eneff, startade 2017 en auktorisation för företag som erbjuder energieffektiva tjänster och produkter. Auktorisationen säkerställer att företagen levererar dessa tjänster och produkter till kunderna på ett tydligt sätt, med hög kvalitet samt med klimatet och kundens bästa för ögonen. Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som får företagen att sticka ut på en snabbt växande energieffektiviseringsmarknad.

– Entema AB har under alla sina verksamma år ägnat stort fokus åt energieffektivisering och ser det som en rolig utmaning att kunna få kunder att tänka om vad det gäller ekonomi, miljö och energi. Initiativet med gemensam upphandling för den målgruppen tycker vi är bra och det kommer hjälpa styrelsemedlemmar som ofta inte har så goda kunskaper på området, säger Johan Wänglund, fortsätter Johan Wänglund.vd för Entema AB.

 

Källa: Sustainable Innovation

Publicerad 5 oktober 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.