HFAB först ut i landet med plusenergiteknik i flerbostadshus

Halmstads Fastighets AB har  beslutat att starta produktionen av Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik. Tekniken innebär att fastigheten varje år producerar mer energi än vad som förbrukas inklusive hyresgästens egen energiförbrukning.

– Projektet med vårt och Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik är spännande. Vi räknar med att kunna lära oss mycket som på sikt kan komma att användas vid renoveringar, nyproduktion och i löpande förvaltning, säger Marie Dellhag, fastighetsutvecklingschef på HFAB.

”Plusenergihuset” kommer att ligga i Harplinge i Halmstads kommun. Inflyttning till de åtta lägenheterna med exceptionell låg energiförbrukning beräknas ske under 2014.

Byggnaden är utformad för att, med hjälp av solceller på taket, varje år producera mer än energi som totalt under året förbrukas inklusive hushållens egen förbrukning. Inräknat är värme, varmvatten, fastighetsel och hushållsel.

HFAB:s plusenergikoncept innebär:

  • Ett välisolerat passivhus med god täthet samt ett energieffektivt ventilationssystem. Exempelvis är varje entré i lägenheterna försedda med en luftsluss som under vinterhalvåret dämpar värmeförlusterna då ytterdörren öppnas.
  • Energieffektiv värme- och varmvattenproduktion via värmepump.
  • Elenergieffektiv fastighetsutrustning, där valet har fallit på LED-ytterbelysning, energieffektiva cirkulationspumpar och fläktar.
  • Elenergieffektiv utrustning i lägenheterna vilket ger låg hushållselförbrukning. Vitvaror samt belysning har valts ut med stor omsorg. Belysningen i kök, badrum och hall är en typ av LED-teknik.
  • Solkraftanläggning på taket som på årsbasis täcker byggnadens totala energibehov. Anläggningen beräknas producera 36000kWH/år el, vilket ger ett årligt överskott på 6 000 kWh.

Källa: HFAB

Publicerad 30 augusti 2013

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.