Reportage | 27 apr 2023

Här hamnar Coops hela överskott

En av Europas största varuterminaler kommer snart att stå klar i Eskilstuna. För energiförsörjningen finns ett avancerat system, där den största delen av överskottsvärmen tas tillvara.

Här hamnar Coops hela överskott
Ulf Södergrann är fastighetschef på Coops lager i Eskilstuna. Foto: Jens Lasthein

Coop har beslutat att investera i ny logistiklösning och en central, helauto­mati­serad varuterminal i Eskilstuna logistikpark, som beräknas vara i full drift under andra halvåret av 2024. Den kommer att bli en av Europas största helautomatiserade terminaler för livsmedel, med en storlek på 109 000 kvadratmeter.

Terminalen kommer att förse hela Sverige med varor inom kategorierna färskvaror, kolonial och nonfood-varor.

Den logistiska lösningen – som automationsleverantören SSI Schäfer kallar 3D-Matrix solution – har kapacitet på över 600 000 plockningar per dag. Systemet är utformat med två separata skyttelsystem för kylda och rumstempererade produkter, där flödena kombineras ihop till butiksanpassade pallar, som plockas ihop av robotar.

Del av det stora automatiserade lager som Coop bygger i Eskilstuna. Foto: Jens Lasthein

Den kalla delen har en vägg- och takisolering som är dubbelt så tjock som den varma delen. Hela den kylda avdelningen och hela utlastningen är kyld.

– Vi tog över huset i höstas och det gjordes en samordnad provning i ett tidsfönster på 14 dagar för att få en stabil temperatur när SSI Schäfer inte arbetade i fastigheten. Då testade vi att kyla lokalen, och det tog två dagar för att kyla utrymmet med våra kylanläggningar, säger Ulf Södergrann, fastighetschef för terminalen.

Terminalen i Eskilstuna blir alltså en helautomatiserad anläggning, där alla processer från varumottagning till lastning sker automatiserat dygnet runt. Terminalen kommer att ha tågspår in på området, vilket möjliggör att Coop kan utöka andelen transporter på tåg.

Värmepumpen, tryckluften och kondensorvärmen är grunden, sedan är fjärrvärmen på topp i januari och februari.

Terminalen kommer att förse Coops över 800 butiker med varor. Den nya terminalen kommer att ersätta de nuvarande terminalerna i Bro och Västerås.

Enligt Ulf Södergrann är temperaturkravet mellan +18 och 23 °C året om och inte i förhållande till utomhustemperatur i den torra delen. I det kylda varulagret gäller +2 till +4 °C året om och inte i förhållande till utomhustemperatur. Det termiska temperaturkravet för kontor ska motsvaras av TQ2 enligt Riktlinjer för specifikation av inneklimatktav (R1).

Ammoniakkylmaskinerna ska se till att kylvarorna hålls kalla. Foto: Jens Lasthein

Relativa fuktigheten är ansatt till 75 procent RH, och för detta finns avfuktare. Ulf Södergrann konstaterar att det inte är helt lätt att hålla lufttemperaturen och luftfuktigheten på en stabil nivå när det finns en mängd portar som öppnas och stängs när bilarna ska lastas:

– Vi har ju utlastning i 50 portar, så det finns bälgar som täpper till på sidorna kring bilarna och ett jalusi, men det blir ett minimalt utflöde av värme.

Mellan den torra och den kalla delen finns en brandvägg.

Grundvärmen kommer från de två kompressorer (det är egentligen överskottsvärme) som används vid inplastning av de varor som levereras. Tryckluften driver automationen. Det finns också en till för redundans. Avgiven värmeeffekt på kompressorerna motsvaras av 85,8 kW per enhet och ska kunna leverera ett värmevatten motsvarande 60–40 °C. En värmepump är kopplad mot kondensorsidan på kylanläggningen för återvinning av kondensorvärmen.

Del av fukthanteringsaggregaten. Foto: Jens Lasthein

– Värmepumpen, tryckluften och kondensorvärmen är grunden, sedan är fjärrvärmen på topp i januari och februari. Fjärrvärmeeffekten är 1,6 MW vilket motsvarar i princip den återvunna värmen, säger Ulf Södergrann.

I det fall det behövs kylning av kompressorerna finns en stor park med 18 kylmedelskylare. Avgiven temperatur är 40 °C, som delvis växlas bort.

Värmepumpen ger 500 kW avgiven värme som är dimensionerad för en motsvarande teknisk dynamisk effekt för anläggningen.

Ackumulatortankarnas vattenvolym motsvaras av 750 liter per styck, alltså totalvolym av 1 500 liter varmvatten. Dessa är till för att återvinna värme­energi från kompressorer och värmepump till kontorets varmvattenförsörjning. Acku­mulatortankar används för att förvärma retur­kretsen för tappvarmvattnet till det stora kontorsutrymmet, där det bland annat finns aktivitetsutrymmen, duschar och matsal.

I byggnaden finns ett flertal varmvattenberedare, på grund av att byggnaden är så stor. Foto: Jens Lasthein

För de så kallade kontorshubbar som är utspridda i lokalen finns egna varmvattenberedare; att använda vvc-system i denna byggnad är inte aktuellt eftersom det är för långt att dra vvc-cirkulation till dessa.

Avgiven effekt för varmvattenberedning motsvaras av 376 kW.

För kylan finns ammoniakkylmaskiner liksom separata kylmaskiner för exempelvis komfortkyla i garage och i en liten fristående byggnad, Grind­stugan.

Kylsystemet är uppdelat: det kylda varulagret
som har tre kompressorer på sammanlagt 4 750 kW, och den torra delen som har två kompressorer på sammanlagt 2 580 kW med ammoniak som köldmedium.

Fakta

Terminalen

Terminalen i Eskilstuna blir en helautomatiserad anläggning, där alla processer från varumottagning till lastning sker automatiserat dygnet runt. Foto: Jens Lasthein

Terminalen kommer att leverera varor till samtliga Coops cirka 830 butiker, och ska hantera färskvaror, kolonial och nonfood-varor. Cirka 400 arbetstillfällen samt ytterligare 100 säsongsarbetare.

  • Byggentreprenör: Tommy Allström byggproduktion
  • Arkitekt: Krook & Tjäder
  • VVS-konsult: Wermlandskonsult VVS- och energiteknik
  • VS-entreprenör: Radiator VVS
  • Ventilationsentreprenör: Bravida
  • Kylentreprenör: Francks kylindustri
  • Styr- och övervakningsentreprenör: Oaks
  • Projekteringsledning: Kamtech

Det finns ett antal tryckgivare utplacerade i värme­systemet, och de har i uppgift att mäta av differenstrycket mellan tillopp och retur på värmesystemet. Dessa värden hanteras i den installerade styr- och övervakningstekniska funktionen. Det medför att installerade värmedistributionspumpar vid kompressorer, värmepump och fjärrvärme­central i sekvens kommer att försöka hålla det inställda differenstrycket.

Vi har kylare i taket och stora fläktar med temperaturgivare som ska suga ned luften till golvnivå så att vi får konvektion.

Dessa värden för medeldifferenstryck – mintryck/maxtryck – innebär att om trycket faller måste flera pumpar från kompressorer, värmepump och vid fjärrvärmecentral kopplas in och tvärtom. Sekvensregleringen av de olika värmeproducenterna för värmeanläggningen är därmed tryckstyrd i sin helhet och inte temperaturstyrd.

En av fläktluftkylarna. Foto: Jens Lasthein

Fläktluftkylarna och dess tillhörande rörsystem är konstruerade så att de både kan kyla och värma lokalerna till rätt temperatur. Detta gäller både i den torra och i den kylda delen.

I den torra delen finns det 35 kylare/värmare, där den största är på 100 kW, och i den kylda delen finns 55 kylare/värmare, där den största har en effekt på 95 kW.

I  in- och utlastningen, där både torra och kylda varor passerar, är 18 kylare á 95 kW installerade.

Fläktluftkylarna och dess tillhörande rörsystem är konstruerat så att de både kan kyla och värma lokalerna så rätt temperatur uppnås. Detta gäller både i den torra och i den kylda delen.

I den torra delen finns det sammanlagt 35 kylare/värmare, där den största ligger på 100 kW, och i den kylda delen är det 55 kylare/värmare installerade, där den största har en effekt på 95 kW.

Enligt Ulf Södergrann, driftchef på Coops lager i Eskilstuna, gäller temperaturkravet för lokalerna +18 till +23 °C året om och inte i förhållande till utomhustemperatur i den torra delen och i det kylda varulagret
+2 till +4 °C året om och inte i förhållande till utomhustemperatur. Foto: Jens Lasthein

I  in- och utlastningen där alla varor passerar både torra och kylda är 18 kylare installerade à 95 kW.

Det finns ett flertal fläktrum, varav vissa har system med fukt- och avfuktningsutrustning, för att hålla rätt fukthalt.

Byggnaden har tre olika höjder: 15, 26 och 36 meter. I höglagret på 36 meter finns en lösning så att man slipper skorstenseffekten.

– Där har vi kylare i taket och stora fläktar med temperaturgivare som ska suga ned luften till golvnivå så att vi får konvektion, annars får vi skorstens­effekt bara genom termodynamiken.

En av fläktluftkylarna. Foto: Jens Lasthein

För avluften finns sex fläktrum som är kopplade till kombihuvar på taket.

Hela anläggningen är helsprinklad och uppkopplad på kommunens VA-system med ett eget reserv­vattenlager på 1 500 kubikmeter. Sprinklersystemet är både torr- och våtsprinkler. Det finns cirka 110 000 sprinklerhuvuden uppsatta. Torrsprinkler finns i porthusen, eftersom det är utomhusmiljö.

På taket finns en solcellsanläggning med 14 500 solceller, med en effekt på 6,1 MWp, vilket är en av de största solcellsanläggningarna på ett tak i Sverige. Den elenergi dessa ska ge motsvarar cirka en tredje­del av den el som går åt under ett år i terminalen.

Publicerad 27 april 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.