Fukt i luftintag ger skador

Placering och utformning av luftintag är avgörande för en fungerande ventilation. Ändå har den norske professorn och föreläsaren Sten Olaf Hanssen sett många dåliga lösningar. Det behövs fördjupad dialog mellan ingenjörer och arkitekter redan på skisstadiet, anser han.

I SLUTET AV 1990-talet undersökte Sten Olaf Hanssen och några forskarkollegor luftintag och ventilationssystem i 30 byggnader i Oslo, Bergen och Trondheim. Resultatet var nedslående. Tolv av de 30 kontorsbyggnaderna uppvisade så stora bakteriella tillväxter att de klassades som hälsofarliga. Studien gav eko i den norska byggbranschen. Trots det byggs fortfarande alltför många hus med dåligt utformade luftintag, anser Sten Olaf Hanssen.

Läs mer i Energi & Miljö 9-2008 / sid 46

Publicerad 29 september 2008

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.