Pristagare | 14 feb

Framsynt arbete för cirkularitet prisas

Årets Avlopp & Kretsloppspris tilldelas Stefan Blomqvist på Österlen VA för idogt och framsynt arbete för cirkulära lösningar inom vatten och avlopp. Juryn lyfter även fram det nära samarbetet med forskningen och olika aktörer inom kommunen.

Framsynt arbete för cirkularitet prisas
Stefan Blomqvist, Österlen VA, får Avlopp & Kretsloppspriset 2024. Foto: Torkel Edenborg

Stefan Blomqvist är avdelningschef för teknik & projekt vid Österlen VA och får priset för sitt arbete för att få till cirkulära lösningar för vatten och avlopp. Tack vare avancerad rening får det renade avloppsvattnet en kvalitet som gör det möjligt för Österlens VA att återvinna det genom bevattning eller infiltration i marken som påfyllning av grundvattnet.

Juryns ordförande Håkan Jönsson, professor emeritus i kretsloppsteknik vid SLU, lovordar Stefan Blomqvists engagemang och förmåga till samarbete och förankring.

– Stefan Blomqvist är en pionjär som värdesätter vattnet som den oersättliga resurs det är. Cirkulärt vattenflöde förutsätter att såväl teknik, som organisation och regler utvecklas och anpassas. Österlen VA medverkar i många projekt, som också bidrar till att sprida den kunskap som Stefan och Österlen VA byggt upp, säger han.

Juryn lyfter fram att Stefan verkat för att testa ny teknik i snart tio år i nära samarbete med forskningen och att han utforskar gränserna i dagens regelverk som inte är anpassat för cirkulära lösningar.

– Jag hoppas att mitt arbete inspirerar andra att våga satsa på nya lösningar för framtiden. Det bubblar i branschen och snart kan vi sluta kretsen med vårt vatten i samhället på riktigt, säger pristagaren Stefan Blomqvist.

Priset delas ut på konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Sundsvall den 14 mars av VA-guiden och består av ett resestipendium på 25 000 kronor, en toalett genom organisationen Toaletter Utan Gränser, ett exemplar av guldkannan Towa och ett hedersdiplom.

Källa: VA-guiden

Publicerad 14 februari 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.