Forskningsprojekt för renare luft i operationssalar fortsätter
Chalmers Industritekniks (CIT) forskningsprojekt för att förbättra luftkvaliteten i operationssalar och vårdmiljöer under utmanande förhållanden fortsätter. Nyligen genomfördes ett test vid Kungälvs sjukhus, där en ny luftrenare från LightAir visade lovande resultat med kraftigt minskade partikel- och bakterienivåer.
Projektet startade 2023 och ska pågå under tre år. Projektet har beviljats forskningsmedel från det statliga forskningsrådet Formas. Syftet är att finna lösningar för att skapa så ren luft som möjligt i operationssalar och vårdlokaler, vilka byggs upp tillfälligt eller med bristande resurser och infrastruktur.
Nyligen har CIT låtit efterlikna en operationssal i ett personalrum på Kungälvs sjukhus för att utvärdera luftreningen i rummet. Testet utfördes under operationsliknande omständigheter, det vill säga med samma antal personer, rörelsemönster, utrustning, kläder och möbler som under en riktig operation.
Det är idag ovanligt, om ens förekommande, att sjukhus i resurssvaga länder har relevant skyddsventilation och luftrening
I testet observerades bland annat att partikelnivån sjönk med mellan 10 – 70 gånger och bakterienivån sjönk med mellan 10 – 15 gånger när man använde LightAirs nyutvecklade luftrenare.
– Sambandet mellan luftkvalitet och minskad infektionsrisk är linjärt proportionell varför luftrening är av yttersta vikt. Konventionella lösningar för dessa behov är förhållandevis dyra, underhållskrävande, skrymmande och dessutom mycket effektkrävande och drar därmed mycket energi. Det är idag ovanligt, om ens förekommande, att sjukhus i resurssvaga länder har relevant skyddsventilation och luftrening, berättar Daniel Olsson, projektledare vid Chalmers Industriteknik.
LightAir har tillsammans med CIT utvecklat en specialanpassad luftrenare utifrån kravbilden i dessa vårdmiljöer. Fokus har legat på bland annat reningsgrad, energiåtgång och ljudnivå.
Testresultaten med extern luftrening vid Kungälvs Sjukhus påvisade en minskad smittorisk med 10 – 15 gånger.
– Detta inger hopp om att kunna säkerställa en enkel och mobil, likväl effektiv, teknisk lösning för att rena luften i sådana här miljöer där behovet är både stort och globalt, säger Daniel Olsson.
– Vi ser med tillförsikt fram emot kommande tester nere vid sjukhuset i Panzi, Kongo, säger Lars Liljeholm, vd på LightAir.