Solceller | 15 feb

Fördubbling av solcellsinstallationer

Under förra året fördubblades antalet solcellsinstallationer för privat bruk i Sverige. Störst ökning gjordes i Västerbotten.

Fördubbling av solcellsinstallationer
Antalet solcellsinstallationer på privata fastigheter har fördubblats under 2023. Foto: Shutterstock

Under förra året gjordes omkring 120 000 installationer av solceller i Sverige i privata fastigheter, vilket är dubbelt så många som året innan. Samtidigt var de regionala skillnaderna i satsningar på solceller stora. Installationerna ökade mest i Västerbotten, med 148 procent, och minst i Jämtland, med 57 procent.

Mari Sparr, forskningsledare på Länsförsäkringars Forskningsfond. Foto: Länsförsäkringar

– Det är intressant att vi ser en så stor ökning av solceller i flera Norrlandslän. När fler solpaneler installeras i norra Sverige är det särskilt viktigt att fler lär sig korrekt snöröjning. Det handlar både om solcellernas effekt och livslängd, säger Mari Sparr, forskningsledare Länsförsäkringars forskningsfond.

– Det är roligt att se vilket starkt genomslag solceller har haft i Sverige det senaste året. Det är positivt för både klimatet och plånboken, tillägger hon.

Källa: Länsförsäkringar

Publicerad 15 februari 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.